Cigánynak lenni

Nagy port vert, hogy  a világos bőrű, szőke hajú Szabó Zsófi Zsoltot választotta. Sokan elfogadták, hiszen népes esküvői résztvevő és követő figyeli az életüket.

Ki a cigány?

Cigány vagy roma származású az, aki annak vallja magát. A népszámlálási ívekről ismerős mondat: Ön milyen nemzetiségűnek vallja magát – kérdésre lényegében bármilyen válasz adható.

szzs4

Nincs szükség igazolásra. Csak csupán a meggyőződésre, hogy holnaptól görög, bolgár, horvát vagy cigány szeretnék lenni.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

Ez vonatkozik arra is, ha valaki kisebbségi nemzetiségi önkormányzathoz szeretne csatlakozni vagy annak vezetőjének jelölteti magát. Illetve arra az esetre is, ha nemzetiségiek számára kiírt pályázaton kíván részt venni.

Miért pont ők?

A magyar történelem, kultúra és társadalomtörténet igen sokfelől érkező nemzetiségi élményekkel gazdagodott. Egész pontosan gazdagodik a mai napig, hiszen ez egy soha véget nem érő folyamat.

Szabó Zsófi esküvõ

Az országon belül költözve is tapasztalhatjuk, hogy kicsit mások vagyunk. (A Brian élete című film egyik kulcsjelenete jutott eszembe róla, amikor Brian beszél a néphez…)

Cigányok alatt több népcsoportot értünk, akiknek eltérő (volt) a nyelve, az életmódja és a foglalkozása. Ezek között volt olyan, ami jobban összeegyeztethető (volt) a magyar polgári és paraszti társadalom normáival, és (volt), ami kevésbé.

Történt a politika részéről olyan döntés, ami segített ezen a kapcsolaton, és voltak olyanok is, amelyek tovább növelték a távolságot.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

szzs2

Miért baj, ha valaki más?

Korábbi személyes vagy történelmi tapasztalatok után minden nemzet másképp fogadja az idegeneket. Azaz azokat, akinek nem ismeri a szokásait, reakcióit, vérmérsékletét stb.

Másrészt ha egy nemzet tagjainak sok a “baja”, bizonytalan a megélhetése, akkor “bűnbakot” képez valakiből vagy valakikből. E mellett persze lehetnek, sőt, vannak is valódi problémák.

Hogyan lehetünk kiegyensúlyozottak a témában?

1. Ha megértjük a másik nemzetiség történelmét, szokásait, hagyományait. Nagyszerű és nem túl vastag könyv Diósi Ágnes: Szűz Mária zsebkendője című könyvecskéje, de a könyvtárban, könyvesboltban vagy interneten számtalan olvasnivaló közül válogathatunk.

szzs5

2. Találkozások vagy lejegyzett életutak megismerésével, személyes történeteket ismerhetünk meg. Láthatjuk, hogy Európában (vagy Kanadában) nincs könnyű útravalója a romáknak. Mindenki úgy próbál boldogulni, ahogy tud.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

3. Végül: amiről nincs elég információnk, arról korrektül fogalmazzunk.

Tetszett a cikk? Itt egy lájkkal vagy megosztással kifejezheted: