Bár az elmúlt évek alatt számtalan konkurense akadt, a citrom tartja királynői rangját a déligyümölcsök között. Gyógyhatása, ízvilága és színe stílust teremt. Most ennek a sokoldalú és csodálatos gyümölcsnek a levéről ejtünk néhány (cseppnyi) szót.

citrom2

1. Pörgesd át párszor szorosan a két tenyered közt oda-vissza. Ezzel megroppantod a gerezdeket, hogy a lédús gyümölcshúsból facsaráskor több folyadékot tudsz kinyerni.
2. Ha nagyobb a gyümölcs az asztalra rányomva gurítsd előre-hátra. Így sokkal nagyobb erőt tudsz kifejteni, próbáld ki!
3. Végül tedd meleg víz alá, ha van időd, akár 20 percre, ez garantáltan meghozza a kívánt hatást.

+1 tipp az egészségedért: mosószeres vízzel mosd át, esetleg keféld át a gyümölcsöt, hogy a potyautasokat biztosan elűzd a konyhádból.

Alkoholos és alkoholmentes italokhoz (teába, turmixokba, koktélokhoz, klasszikusan limonádéként és mojitoba), salátára, húsok puhítására vagy pácolására, gyümölcslevesekre és halakra csepegtetve élvezheted. A héja nagyszerűen feldobja a mákos és túrós töltelékeket, krémeket.

citrom_2

Nyálelválasztó hatását te is érzed, ha a képre pillantasz, vagy ha emlékszel még Pavlov kutyás kísérletére. Ha van néhány kellemes nyári emléked a citromos vízről, akkor szomjoltó hatását is megtapasztaltad már.

Úgy tartják, néhány csepp citromot kiskanálba adva, elmulasztja a csuklást. Náthás időszakban pedig magas C-vitamin tartalma enyhíti a megfázás tüneteit.

Kinek ne lenne emléke a jó, meleg, ágyban megivott citromos teáról, ami után fitten ébredt?

A C-vitamin fertőtlenítő és serkentő hatása számtalan téren használható. Sokan háztartási tisztítószerként is alkalmazzák.