Sok szülő aggódik, ahogy közeledik az iskolai tanév vége: nem mindenkinek van ötlete arra vonatkozóan, milyen programokkal kösse le csemetéjét egész nyáron. (Az unatkozás és az egész napos tévézés/számítógépezés nem azért nem opció, hogy szomszédunk ne nézzen bennünket rossz anyának.) A fiataloknak is szükségük van aktivitásra, feltöltődésre, az egész napos semmittevés nem éppen fenntartható állapot. Mire sarkalld gyermekedet, milyen értelmes tevékenységekkel töltheti el a következő heteket, hónapokat?

Az olvasás menő

Az egyik legjobb nyári elfoglaltság az olvasás. Nemcsak hagyományos, nyomtatott könyvek léteznek, de az e-könyvek is egyre népszerűbbek, így a kamaszoknak a kütyüs formátumtól sem feltétlenül kell elszakadniuk. Az olvasás amellett, hogy fejleszti a szókincset, szórakoztat és/vagy katarzist vált ki, a magyarórákon is jó szolgálatot tehet (feltéve, ha korrektor javította a szöveget, egyébként pedig versenyezhetnek, hogy melyikőjük talál több helyesírási hibát). Az e-könyv könnyű, mindenhová magaddal viheti, a papíralapú változatnak viszont utánozhatatlan illata van – válassza bármelyiket, jó döntést hoz.

Ösztönözd önkéntes munkára!

Nagyon sok olyan intézmény működik, ahol szívesen várják az önkénteseket. A szociálisan érzékenyek és az elkanászosodók egyaránt segíthetnek egy állatmenhelyen, de nagyon sok gyermeket várnak táborokba és kulturális szervezetekhez is önkéntesként. Tanítsd meg, hogy segíteni jó, ha pedig azt az elvet vallod, hogy egyszer mindent visszakapunk az életben, akkor ő is jobban teszi, ha úgy viselkedik másokkal, amilyen bánásmódot elvárna másoktól.

Sport

Mindenkinek szüksége van a rendszeres mozgásra. A gyereknek ehhez a tanév során elég a testnevelésóra, de ahhoz, hogy sokáig megőrizze szellemi frissességét, fizikai állóképességét és mentális egészségét, fontos, hogy nyáron is legalább napi 50-60 percet mozogjon. Mindegy, hogy mit tesz, csak ne üljön egész nap a lakásban a kamasz: menjen ki a friss levegőre, vásároljon be, vagy vegyen egy fagyit magának, egyszóval mozduljon ki.

Nyári munka

Ha sarjadnak nem fűlik a foga semmihez, de elvárásai azért vannak, akkor küldd el dolgozni. A nyári munka nem ördögtől való: pénzt keres vele, szabályozott keretek között tevékenykedik, megtanulja a dolgok értékét, és a végén alig várja, hogy szeptemberben visszaüljön az iskolapadba; a felnőtt életet érintő irreális elvárásai pedig heteken belül tovaszállnak. Kisebb gyermekedet is megbízhatod különféle feladatokkal, amelyekért jutalmazd őt zsebpénzzel. Legyen malacperselye, az összegyűjtött összeget pedig egy idő után levásárolhatja a játékboltban, egy jégkrémárusnál, vagy ahol csak akarja.

Kuktálkodás

Ha neked is olyan anyukád volt, aki mindig kivette a lábost a kezedből, mert ő bizony mindent jobban tud, vagy csak nem akarta, hogy megégesd magad, neked pedig egyetemistaként kellett szembesülnöd azzal, hogy egy rántottát is csak nehézségek árán dobsz össze, ne kövesd el ugyanazt a hibát. Már kisgyermekként vond be csemetédet a konyhai feladatokba, majd bízz rá egyre bonyolultabban elkészíthető ételeket. Legyél mellette, támogasd, terelgesd, egy idő után egyedül is elboldogul majd (a későbbi lakótársaira azért persze ne főzzön, hacsak nem kifejezetten ez az óhaja). Hidd el, neki is szüksége van sikerélményre.

Tábor = buli

A fiatalok többsége, legyen szó hétéves kisiskolásról vagy tizenhét éves kamaszról, szereti az élményeket és a társaságot. Nekik találták ki a táborokat. Az előző példánál maradva, ma már a konyhaművészetre és az egészséges életmódra fókuszáló – kukta- és vegán tábor – is létezik, ahol elsajátíthatják a sütés-főzés és a helyes táplálkozás alapjait, mindezt egy szuper csapatban, sok-sok élménnyel gazdagodva, állandó programokkal és esti rendezvényekkel megtűzdelve. A PEOPLE TEAM is szervez főzőtábort, ahol gyermeked konyhai fortélyokat sajátíthat el, így aztán a hazai és a nemzetközi konyha remekeit egyaránt el tudja majd készíteni otthon. Túl jól hangzik? Bizonyosodj meg róla! Videók itt!