Befejezték a restaurálását annak a festménynek, amelyet a világhírű angol író, Aldous Huxley 1925-ben a világ legszebb freskójának nevezett.

Piero della Francesca nevéhez fűződik a Feltámadás című festmény, melyet a világ legszebbjeként tartanak számon. A freskó a sírból éppen feltámadó Krisztust ábrázolja, és az ezzel együttesen megjelenő jobb világ kezdetét. Jézus feltámadásával az emberek elnyerték a bűnök bocsánatát, és az üdvösség ígéretét, amelyet a festményen a természet zöldülésével, életre kelésével ábrázolva láthatunk.

piero-della-francesca1

A reneszánsz remekmű valamikor 1450 és 1465 között készült az olaszországi Sansepolcro városháza falára. A kép természetesen az évek során egyre rosszabb állapotba került, a felgyülemlett nedvesség és por hatására, aminek következtében elvesztette eredeti szépségét.

A helyreállítás után azonban a freskó még annál az állapotnál is szebb, amikor Huxley a világ legszebbjének kiáltotta ki.

A festmény nem csak Jézust, de a katonáit is ábrázolja, akik azonban még mély álomban vannak. Ez az alvás azon emberek “alvásának” szimbóluma, akik még mindig közömbösek vagy elfelejtették Isten örök életének ígéretét. Emiatt a festmény egyfajta szomorúságot idéz elő a feltámadás öröme mellett. Továbbá azt is láthatjuk, hogy Krisztus nem néz a katonákra. Egyenesen néz, minden ember felé, aki figyeli az ő életútját és hisz az ő feltámadásában.

A restaurálás csodálatos eredményt hozott, hiszen a freskó visszanyerte eredeti állapotát, és a színekben, kompozícióban és térbeli elrendezésben is sokkal látványosabb lett.

Ennek köszönhetően az érdeklődők egy szinte új reneszánsz festményt tudnak megcsodálni.