Ezeket a hibákat véted  Te is a takarítás folyamán?

Könnyen lehet, hogy a rossz technikával, módszerrel csak megnehezíted az ünnepek alatti nagytakarítást. Segítünk helyrehozni a hibát!

A legforróbb hőfokon mosogatsz, mégsem lesznek tiszták az edényeid? Folyamatosan súrolsz, mégis újabb foltokat találsz mindenfelé? Elmondjuk, mit csinálsz rosszul, hogy  könnyebben menjen a takarítás.

takaritas2

 

1, Törlőronggyal portalanítod a lámpaburákat.

A textilből készült burákat mikroszálas törlővel és tollseprűvel sem lehet elég alaposan megtisztítani. A megoldás: a ruhahenger, vagy ha az nincs kéznél, egy darab széles cellux vagy szigetelőszalag. Ezzel tapogasd végig a tisztítandó felületet.

2, Egy irányba teszed az evőeszközöket a mosogatógépbe.

A villákat, késeket teheted nyugodtan nyelükkel lefelé (nehogy elgörbüljenek a fogak, késhegyek), de a kanalakat váltogasd. Egyik felfelé, másik lefelé álljon, mert ha egy irányba néznek, egymáshoz tapadnak – ezért maradnak olyan gyakran koszosak még 60 fok után is.

3, Nem fertőtleníted rendszeresen a mosogatószivacsot.

A kiöblített szivacs nem lesz tiszta! A benne levő, lassan száradó üregecskék kiváló rejtekhelyül szolgálnak a baciknak. Hetente néhányszor érdemes a szivacsot is betenni a mosogatógépbe, vagy nedvesen két percig forgatni a mikrohullámú sütőben.

takaritas-anya-lanya

4, Közvetlenül a felületre fújod a tisztítószert.

Hacsak nem minden idők legmakacsabb foltjával készülsz éppen leszámolni, ne fújd a koszos felületre a tisztítót. Ezek általában nagyon magas koncentrációjú vegyszerek és a kényesebb anyagból készült bútorokban kárt tehetnek. Fújd őket a törlőrongyra vagy adagold langyos vízhez.

5, Pamuttörlőt használsz az ablaktisztítás utolsó fázisában.

A lemosáshoz tökéletes, de a végső foltmentesítést ne ronggyal végezd. A textilkendő – még a mikroszálas is – szöszöket hagy az üvegen. Válaszd inkább a gumis ablakmosót (tudod, amit a benzinkutakon is használnak) vagy a papírtörlőt.

6, Porszívóval próbálod felszedni az állatszőrt a szőnyegről.

A porszívó keféje csak még jobban „beledolgozza” az állatszőrt a szőnyegbe – mielőtt felporszívóznál, fuss végig a szőnyegen az ablakmosó gumis részével. Az elektrosztatikus feltöltődés miatt a bot magához vonzza és összegyűjti a haj- és szőrszálakat.

tavaszi_nagytakaritas_veszelyesebb_mint_gondolnad_2

 

7, Használat után azonnal visszateszed a toalettkefét a tartójába.

Hiába öblíted át vagy mosod ki fertőtlenítős vízben, ha a vécékefét nem hagyod kiszáradni, nem szabadulsz meg a benne rejtőző baciktól. Csíptesd a toalett széle és a vécédeszka közé, és hagyd megszáradni

8, Nem olvasod el a takarítószerek használati instrukcióit.

Te is csak úgy, találomra öntesz a folyadékból a felmosóvízhez? Vagy ide-oda spriccelsz a flakonból? Ne tedd! Nem véletlenül szerepel pontos használati és adagolási utasítás a tisztítószerek csomagolásán – ha nem jól használod, nagyobb lehet a kár, mint a haszon.

9, Kesztyű nélkül takarítasz.

Ne légy lusta és használd a gumikesztyűt! Hosszú távon megtérül az odafigyelés, a kézfejed, körmöd, körömágyad hálás lesz a törődésért. Válassz olyat, amelynek pamuttal bélelt belseje van, így könnyű fel- és lehúzni és kényelmesebb a viselése.

10, Nem osztod el a feladatokat a család tagjai között.

Persze, mivel úgy gondolod, csak te dolgozol tökéletesen. Nos, érd be az „elég jóval” és bízz másokra is feladatot!

 

tavaszi-nagytakaritas-konyha-1-size-3