A gyermekorvosok mindennapi munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a szülők nincsenek tisztában a láz fogalmával és a lázcsillapítás módjaival.

Tisztázzuk a fogalmakat!

Amikor a gyermekgyógyász megkérdezi a hozzá forduló szülőktől, hogy mennyi volt a kicsi láza (egyrészt hogy a betegség súlyosságát, feltételezhető eredetét illetve a terápiás lehetőségeket átgondolja), gyakran kapja azt a választ, hogy 37,6 °C volt. Láznak azonban csak a 38 °C és az afeletti testhőmérsékletet nevezzük.

Hogyan mérjük a lázat?

A hónaljban mért hőmérséklet mellett szájban, fülben illetve végbélben is mérhetünk lázat, a végbélben mért hőmérséklet értékéből azonban 0,5 °C-ot le kell vonni. Azaz, ha a csecsemő végbelében 38,1 °C-ot mérünk, akkor a kicsi tényleges hőmérséklete 37,6 °C, tehát még nem lázas!

Néhányan fülbe dugható digitális hőmérőt, illetve homlokra tehető hőmérő szalagot használnak. A szakmai ajánlások szerint Magyarországon a hagyományos higanyos lázhőmérők 2009 óta nem kaphatók, így az utóbbi időben átvették a helyüket a pontos és megbízható digitális hőmérők. A kézrátételes hőmérséklet megállapítást semmiképpen se alkalmazzuk, nagyon megtévesztő lehet. Mindig mérjük meg a kicsi lázát, hiszen maximum két percet vesz igénybe, ugyanakkor a kezelés és a láz okának kiderítése szempontjából orvosuknak nem mindegy, hogy mennyi volt a gyermek hőmérséklete.

Mikortól csillapítsuk a lázat?

lazas_fiu_agyban_300x200 gyogyszer_bevet_300x200

Fontos, hogy a láz mindig tünet, nem pedig betegség. Jelez, megmutat valamit, rávilágít arra, hogy valami nincs rendben a szervezettel. A láz a szervezet számára hasznos, hiszen ilyenkor az immunrendszerünk aktívabban működik, a magasabb hőmérsékleten a kórokozók jobban pusztulnak. Ezért szokták az orvosok sokszor javasolni, hogy hőemelkedésre ne adjunk gyógyszert gyermekünknek. A hivatalos magyar szakmai ajánlás szerint már nem kötelező a lázcsillapítás, amennyiben csupán a testhőmérséklet normalizálását szeretnénk elérni, miközben a beteg közérzete jó. Akkor viszont ajánlott a lázcsillapítás, ha a beteg közérzete nagy mértékben romlik vagy fáj valamije. Ugyanezért próbálnak sok szülőt meggyőzni arról is, hogy ne adjunk az első lázra antibiotikumot, hiszen a baktérium elpusztulhat a szervezet természetes védekező rendszere, a magasabb testhőmérséklet által is.

Kétféle lázcsillapítási módszer ismeretes:

– a fizikális: hűtőfürdő és a priznitz
– és a gyógyszeres,

Ezeket mindig együtt alkalmazzunk!