Az immunrendszer megfelelő működését elsősorban a vitaminok biztosítják, ezért fontos, hogy a gyerekek hozzájussanak a megfelelő fajtákhoz.

images

  • A-vitamin. A „szem vitaminja” elengedhetetlen a látásfejlődéshez, de fontos szerepe van a bőr- és hámsejtek épségének megőrzésében és a zavartalan növekedésben is. Hiánya szürkületi vakságot, szemproblémákat és repedezett bőrt okozhat.Előanyagát, a sárgarépában található béta-karotint a szervezet képes elraktározni, majd később A-vitaminná alakítani. Forrásai a belsőségek (máj, szív), tojássárgája, tej és tejtermékek, tengeri halak.

vitamins-for-hair-5

  • B6-vitamin. A szervezetben zajló anyagcsere-folyamatok szabályozásáért felelős, elősegíti az idegrendszer megfelelő működését és a vérképzést. A legjobban hasznosuló vitaminok közé tartozik, a belekből közel 100 százalékban felszívódik. Hiánya bőr-és nyelvgyulladást, vérszegénységet, kisbabák esetében pedig görcsöket eredményezhet. Forrásai a húsok, máj, hüvelyesek (lencse, borsó, bab), teljes kiőrlésű gabonák.

vitamin-b6

  • C-vitamin. Legtöbbször az influenzaszezonban kerül reflektorfénybe, pedig nem csak a megfázásos betegségek tüneteinek csökkentésére alkalmas. Élénkíti az immunrendszer működését, segíti a vas és a réz felszívódását, de a fogak és a kötőszövetek képzéséhez is elengedhetetlen. A fáradtság, étvágytalanság és a súlyvesztés mind utalhatnak a szervezet C-vitamin hiányára. Forrásai a zöldpaprika, citrusfélék, paradicsom, savanyú káposzta, csipkebogyó, áfonya, kivi, brokkoli vagy a kelbimbó.

 

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

 

c-vitamin-2mjsq6flo-960

  • D-vitamin. A „csontok őre”, elősegíti a kalcium felszívódását, így hozzájárul a megfelelő csontképződéshez és- fejlődéséhez, valamint a csontgyógyuláshoz. Szervezetünkben napfény hatására D3-vitamin termelődik, ám kisgyermekeknél 3 éves korig ennek ellenére is kötelező pótolni a D-vitamint. Forrásai a tej és tejtermékek, máj, tojás, margarinok.

d-vitamin

 

  • E-vitamin. Antioxidáns hatása révén segít semlegesíteni a szervezetben található szabad gyököket, így minden sejtünk meghálálja „munkáját”. A gének helyes működésében szintén fontos szerepet játszik, emellett a „szépségvitaminok” egyik oszlopos tagja, neki köszönhető a szép, sima bőr. Hiánya nyelv- és bőrgyulladást, hasmenést- és memóriazavart okozhat. Forrásai a növényi olajok, (napraforgó-, tökmag-, olívaolaj), olajos magvak, húsok, máj, tojás, zöld leveles zöldségek.

 

e

 

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

 

  • K-vitamin., A megfelelő véralvadásért felelős vitaminok két csoportját különböztetjük meg: a K1-vitamint a zöld növényekben találjuk meg, míg a K2-vitamint a belekben élő baktériumok termelik. Mivel az utóbbi képződéséhez szükséges baktériumok csak nagyon kis mennyiségben találhatók meg az újszülöttek szervezetében, egyre gyakrabban kapnak a kisbabák a szülés utáni első hetekben K-vitamin–kiegészítést, hogy elkerüljék a vérzékenység kockázatát. Forrásai a zöld leveles zöldségek (spenót, sóska, kelkáposzta), brokkoli, tej és tejtermékek.

 

k

A vitaminkészítményeket lehet szeretni és nem szeretni, de használat előtt mindenképpen olvassuk el az alábbi tanácsokat, hogy a gyerek a lehető legtöbbet nyerje vele.

gyerekek

  • Általában egyéves kor után adhatók a gyerekvitaminok, ám létezik olyan, amely csak 3–4 éves kor felett ajánlott. Mindig alaposan el kell olvasni a címkét és betartani a rajta szereplő utasításokat;
  • Ha igyekszünk változatosan táplálni a kicsit, vagyis sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, vélhetően elég vitaminhoz jut az ételekből is. Egy-egy kimerítő betegség, az étvágytalanság vagy a túlzott válogatósság azonban szükségessé teheti az alkalomszerű vitaminpótlást.
  • A legjobb, ha a hatóanyagai mellett a vitamin nem tartalmaz hozzáadott cukrot, szacharózt és mesterséges színezőanyagokat, így a gyerek szervezete tényleg csak a „lényeget” kapja meg.

 

Kids running enjoying summer

A multivitaminok nagy előnye, hogy nem szükséges naponta több kapszulát, cseppet vagy szirupot belediktálni a gyerkőcbe.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

Viszont, ha valamelyik vitaminból vagy ásványi anyagból külön „kiegészítést” adunk a kicsinek, alaposan olvassuk el a mennyiségeket, ne haladjuk meg a napi ajánlott mennyiségeket.