Jó a meleg szobában  mézes süteményt eszegetni, de a karácsonyi asztalnál is elsőrendű.

Két kedvenc mézes süteményem receptje

 

mez_2

Mézes krémes vaníliával

A tésztához:

10 dkg cukor, 4 dkg vaj, 2 teáskanál méz, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, 1 kk. szódabikarbóna, 30 dkg finomliszt.

A krémhez:

8 dl tej, 5 evőkanál finomliszt, 1 csipet só, 20 dkg vaj (vagy margarin), 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor. A tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj.

vanilias_mezes_kremes_13

Elkészítés:

A tészta: a cukrot, vajat, mézet, tojást és a pluszsárgáját gőz fölött keverjük 10 percig.

Hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a lisztet.

 Ha kemény, még egy kis mézet, ha törik, kis tejfölt tegyünk hozzá.

Három lapban kinyújtjuk, megsütjük.

A krém: a liszthez adjuk a sót, majd fokozatosan a tejet, csomómentesre keverjük – kézi habverő a legjobb –, majd sűrűre főzzük, kihűlésig időnként megkavarjuk.

Teljesen hűtsük ki – akár előző nap is elkészíthetjük –, mert ha melegen adjuk a krém többi részéhez, kezelhetetlen, folyós, ragacsos lesz az egész.

A cukrot, vaníliás cukrot a vajjal jól elkeverjük, és kanalanként a már kihűlt tejes keveréket hozzáadjuk.

Összeállítás: a krémet két részre osztjuk, és megkenjük, összeragasztjuk vele a kisült lapokat. Tetejére csoki máz kerül.

Vízfürdőben a tördelt csokoládét a vajjal felolvasztjuk, és a sütemény tetejére simítjuk.

Jót tesz neki, ha fél-egy napot pihen, hogy a tészta a krémet kicsit magába szívja, megpuhuljon tőle.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

 

vanilias_mezes_kremes_15

 

Mézes-pudingos szelet

 

A tésztához:

5 dkg vaj, 2 ek. méz, 18 dkg porcukor, 2 db tojás, 2 ek. cukrozatlan kakaópor, 45 dkg finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 teáskanál fahéj.

A krémhez:

3 tasak vaníliás pudingpor, 1 csapott ek. finomliszt, 6 dl tej, 300 ml tejföl, 20 dkg vaj, 18 dkg porcukor.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

u_hu_5_1439

Elkészítés:

Tészta: gőz felett melegítsük össze a vajat a mézzel, a cukorral, tojással és a kakaóval.

A lisztet szitáljuk össze a szódabikarbónával és a sóval (adhatunk hozzá őrölt fahéjat is), majd a lehűlt mézes masszával gyúrjuk össze.

A tésztát osszuk háromfelé, és formáljunk gombócokat belőle.

Tegyük hűtőbe kb. 30 percre.

A gombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb. 30 x 20 cm-es lapokká, és vajazott, lisztezett tepsi hátán előmelegített, 180 °C-os sütőben süssük kb. 10 percig.

A kihűlt lapokat töltsük meg a krémmel, és hagyjuk egy éjszakán át puhulni.

Krém: a pudingport és a lisztet keverjük simára 1,5 dl tejjel.

A maradékot forraljuk fel, öntsük hozzá a pudingos tejet, és főzzük sűrű krémmé.

Még forrón keverjük a tejfölt a pudinghoz.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

sam_3130

Párszor átkeverve hűtsük ki.

A vajat habosítsuk ki a cukorral, majd végül keverjük simára a pudingos résszel, és osszuk kétfelé.

Porcukorral meghintve kínáljuk.