Karácsonykor a legtöbb család asztalára, karácsonyfájára biztosan kerül valamilyen ízű szaloncukor.

Amennyiben cukorbetegsége vagy inzulinrezisztenciája miatt a cukros nassolni valók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredjen el, hiszen a szaloncukor házilag is elkészíthető.

1

Csak ügyeljen arra, hogy a diétájába illő alapanyagokat használjon! Az első és legfontosabb az, hogy a cukrot helyettesítse cukorpótlóval.

fo

A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válasszon, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíti szervezete egészséges működését.

images

A szaloncukrokat  a csokoládé megdermedése után, csomagolhatjuk.

Szaloncukrunkat íze és csomagolása teheti egyedivé.

Az alábbiakban két receptet mutatunk:

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

index

1.recept

Hozzávalók:
– 25 dkg dió
– 8 dkg kókuszzsír
– 15 dkg eritrit
– 2 tk rum
– fél dl víz
– 100 g cukormentes étcsokoládé

 

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

2

Elkészítés:

Egy lábasban melegítsük fel a vizet, adjuk hozzá a kókuszzsírt, majd addig melegítsük, amíg fel nem olvad.

Ezután mehet hozzá az eritrit, és kevergessük, amíg egynemű masszát nem kap. További lépésként vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a finomra őrölt diót valamint a rumot, majd ha kihűlt a massza, formázzunk belőle szaloncukrokat.

Végül vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládé 3/4 részét, majd a tűzről levéve keverjük el benne a maradék csokoládét.

2 villa segítségével mártogassuk a csokoládéba a szaloncukrot, és helyezzük sütőpapíros tálcára.

1

 

2.recept

 

Hozzávalók:

– 50 dkg dió megpirítva és finomra őrölve

– 2 citrom reszelt héja vagy citromolaj

– 4 evőkanál rum

– 1 bio narancs reszelt héja vagy narancsolaj

– 1 narancs leve

– 1 citrom leve

– 5 evőkanál házi baracklekvár (cukor- és tartósítószer mentes)

Bevonáshoz 15 dkg min. 70%os kakaó tartalmú csokoládé

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

szaloncukor-mindenmentesen-tippek-6

Elkészítése:

A diót megpirítjuk, finomra őröljük.

Összegyúrom a hozzávalókat.

Kis golyókat formázunk, kicsit meglapítjuk, hogy legyen talpuk, és papírral bélelt nagy tepsibe tesszük, megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól.

15 dkg csokit összetörünk, összekeverjük 5 evőkanál olajjal és 1 kiskanál vajjal, majd felolvasztjuk. Amikor kész, akkor jól megkeverjük és ellenőrizzük, hogy annyira sűrű-e, amennyire akarjuk (minél sűrűbb annál vastagabb a csokibevonat).

6

A csokit teáskanállal a diógolyókra öntjük, és hidegre tesszük. Ha megkötött a csoki rajtuk, akkor a talpukat egyenként csokiba mártjuk.

 Ha van hibás, akkor meleg késsel javíthatunk a csokibevonaton.

A talpának nem kell feltétlenül csokisnak lennie és tökéletesnek, mert a gömbölyű fele az úgyis szép.