A stressz teszi izgalmassá, érdekessé az életet, felkészít az akadályok leküzdésére, elősegíti a koncentrációt, nagyobb teljesítményre sarkall – ez a pozitív oldala.

stresszkezeles_ido

Negatív hatása akkor jelentkezik, ha valaki nem tud megbirkózni a rá váró feladatokkal, túl soknak érzi a terheket, nem képes megfelelő ütemben igazodni a változásokhoz, vagy a túl sok inger miatt nincs lehetősége ellazulni.

20160715work-3039-years-thirties-adult


Ha minden rendben megy, sikerült a vizsga, határidőre elkészült a munka stb., akkor az erőfeszítés jutalma az elismerés, a stressz lecseng, felváltja az ellazulás és az erőgyűjtés időszaka a következő megpróbáltatásra.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

 

10-2

De ha egymást érik a teljesíthetetlen elvárások, az ember úgy érzi, hogy a feje felett összecsapnak a hullámok, elvész a stressz pozitív oldala, megjelennek a tipikus tünetek: a szorongás, a reménytelenség érzése, a nyugtalanság, alvászavarok, heves szívverés, gyomorfájás, emésztési panaszok.

 

index

Ezért a túl nagy stresszt csökkenteni kell, a feladatokat rangsorolni, átütemezni, és a szervezetnek megadni mindazt, ami támogatja a hatékonyabb teljesítményt.

nemlatnemhall_freedigitalphotos-net_photostock

 

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

Stressz esetén nem ajánlott a fekete tea, a kávé, az alkohol, az energiaital, a kólafélék, mert serkentik az adrenalin termelődését. Kerülni kell a félkész ételek fogyasztását, jobb friss zöldségeket, gyümölcsöket együnk, mert megkapjuk belőlük a szervezet működéséhez szükséges értékes tápanyagokat.

2

Feszültség esetén hatásos ásványi anyag a magnézium, amely közel 300 enzim működéséhez járul hozzá, ezáltal támogatja a normál idegi működést és a megfelelő élettani funkciók fenntartását.

Optimális esetben a magnéziumigényt a táplálék fedezi, ha csökken a bevitel, megjelennek a hiánytünetek, mint a feszültség érzése, alvásproblémák, légszomj, izgatottság, szédülés, izomgörcsök.

tea

A magnézium természetes forrásai a bab, borsó, lencse, káposztafélék, szója, mák, napraforgómag, tökmag, dió, mandula.

Nyugtató italként fogyasszunk orbáncfű-, citromfű-, cickafarkteát, alvászavarokra bevált népi gyógymód a macskagyökértea.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

Fontos a rendszeres mozgás, tempós séta, futás, úszás, biciklizés. Segít a csontépítő kalcium mellett a kálium, a B-vitamin-csoport, a D3 és E- vitamin, valamint a kalcium és a foszfor is. A kálium részt vesz az izmok és az idegrendszer megfelelő működésében.

images

Az oldás kellemes módja a masszázs, mely ellazítja az izmokat, az autogén tréning, pár perces sétával akár munka közben is lehet enyhíteni a stresszt.