Felkészülés a téli utazásra

Ha télen, és különösen az ünnepek alatt hosszabb útra indulsz, van néhány tennivaló, ami a biztonságodat szolgálja. Ha ezek megvannak, nem érhet váratlan meglepetés.

au2

Korábban sötétedik, hideg van és néhol hó vagy jég is van az úton. Nem mindegy, hogy ha defektet kapsz vagy más meghibásodás történik az autón, hogyan, kitől és mikor kapsz segítséget.

Előkészületek

1 Ha teheted, indulás előtti nap töltsd tele a benzintankot, ellenőrizd a téli gumik állapotát, a lámpákat, az egészségügyi és izzókészletes dobozt. Legyen téli ablakmosó folyadék az autódban.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

Az akkumulátor télen érzékenyebb. Ha van pótkereked, nézd meg, fel van-e fújva.

2. Szükség szerint vásárold meg az autópálya matricát. Ha belefér az időbe, akár előző nap ezt is megteheted. Benzinkúton vagy telefonon is intézheted.

au3

3. Töltsd fel a telefonodat, navidat vagy más elektronikus kütyüdet. Legyen nálad hálózati és szivargyújtós töltő.

A személyes biztonságodért

4. Tegyél az autóba papír zsebkendőt, nedves törlőkendőt, rongyocskát a pára letörléséhez, jégkaparót, zároldót, hóláncot vagy folyékony hóláncot.

5. Legyen nálad víz, tea és némi elemózsia. Szendvics, csoki vagy szőlőcukor.

6. Az elakadásjelző háromszög és a láthatósági mellény legyen elérhető helyen az utastérben!

au7

Amikor leáll az autód

7. Ha autópályán áll le az autód, mielőbb öltözz fel melegen, fogd a telefonod, vizet, harapnivalót.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

Húzz mellényt, tedd ki az elakadásjelzőt és a háromszöget, menj ki a szalagkorláton, esetleg árkon át lévő magasabb pontra.

au4

8. Az Autóklub különböző éves tagsági formákat kínál, különböző szolgáltatásokkal. Érdemes mérlegelni, hogy benevezz egyre, különösen akkor, ha egyedül vagy gyerekkel utazol.

A sárga angyal el tudja vontatni az autód, érted jön akár éjjel vagy nappal.

au6

9. Ha nincs ilyen Autóklubos biztosításod, kérj segítséget a fb-on, barátoktól, ha van neted, akkor a legközelebbi település szervizében.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

10. Amíg vársz az út szélén, mozogj, hogy ne fázz át. Ha izgulsz vagy megijedtél, énekelj, végezz fejben matematikai műveleteket, szavalj verset, játssz ország, város, fiú, lányt vagy szóláncot.

Esetleg hívj fel valakit telefonon. Így gyorsabban telik az idő, amíg megérkezik a segítség.

Vigyázz magadra!

 

Ha tetszett, és megosztanád, itt megteheted: