A saját készítésű karácsonyi ajándékot öröm adni és öröm kapni egyaránt.

Munka és kreativitás van mögötte, amit biztosan értékelnek a szeretteink.

Sokkal finomabb, ha ízesített olajat vagy ecetet keverünk a zöldségekhez a megszokott majonézes vagy joghurtos mártások helyett.

A fűszeres olajok íze sokkal intenzívebb, mint a száraz fűszereké, ezért érdemes óvatosan bánni velük.

Az olajok, ecetek szép üvegbe töltve, tökéletes ajándékok lehetnek az ínyenc rokonoknak, barátoknak.

212091

Erre szakosodott boltokban sokféle formájú üveget lehet kapni, melyben az olajban pácolt fűszerek dekoratív látványt nyújtanak.

A kimosott és jól kiszárított üvegekbe tegyük a szintén megmosott és teljesen száraz fűszernövényeket, az üveget jól zárjuk le.

Ajándékozás előtt pár héttel érdemes elkészíteni (vagy szólni az ajándékozottnak, hogy érlelje még pár hétig).

oilss

 

Pikáns fűszerolaj

Hozzávalók: fél liter olívaolaj, 4 cikk fokhagyma, 3-4 db szárított chili, 5-6 szem borókabogyó, 1 kiskanál koriandermag, 2-3 babérlevél, mokkáskanálnyi egész bors.
Elkészítése: A fokhagymát és a chilit tisztítsuk meg, majd a fűszerekkel együtt tegyük egy üvegbe (a fűszereket akár muszlinkendőbe is köthetjük). Óvatosan öntsük fel az olajjal, majd jól zárjuk le az üveget, és érleljük néhány napig az olajat száraz, hűvös helyen.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

hazi_fuszerolaj2

Fokhagymás-gyömbéres olaj

Hozzávalók: fél liter olívaolaj, 8 cikk fokhagyma, ujjnyi darab friss gyömbér.
Elkészítése: A fokhagymát és a gyömbért tisztítsuk meg, az utóbbit akár csíkokra is vághatjuk.

Tegyük a fűszereket egy üvegbe, óvatosan öntsük rá az olívaolajat. Zárjuk le szorosan az üveget, s hagyjuk állni néhány napig.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

gyumolcsos-fuszeres-mogyoroolaj-ajandek-4

Gyümölcsös olaj

Az üvegbe tegyünk pár rúd fahéjat, narancs szeleteket, citromot és öntsük fel mogyoróolajjal, pár hét múlva fogyasztható.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

fuszerolaj_pizzahoz

Édes-pikáns ecet

Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 mokkáskanál só, fél narancs reszelt héja, 5-5 g bors, édes paprika, köménymag és reszelt szerecsendió, 1 liter 10%-os ecet.
Elkészítése: A fűszereket és az ecetet tegyük egy edénybe a sóval és a cukorral, majd kevergessük addig, míg a só és a cukor teljesen fel nem oldódik.

Néhány napig pihentessük egy alaposan lezárt edényben, majd szűrjük át dekoratív üvegbe.