Villámgyors vadas

Vadast készíteni a legtöbb receptleírás szerint igen macerás. Lehet a húst előző nap pácolni, lehet marhahúst használni és sorolhatnám azokat a körülményeket, amikkel nehezebbé tehetjük az életünket. De miért tennénk, ha itt a VILLÁMGYORS VADAS receptje!?

Régen sokáig nem álltam neki, pedig imádom! Évek teltek el, hogy nem ettem vadast, pedig répás-mustáros pikáns íze sokszor megkísértett. Aztán egy nap, megtaláltam nagymamám vadas receptjét, és még azt is egyszerűsítettem.

v1

Első felvonás

Hozzávalók:

1 hagyma

4 sárgarépa

3 fehérrépa

3 babérlevél

néhány szem egész bors

1/2 kg karaj szeletelve (készítheted marhából, borjúból, csirkéből…)

tejföl

mustár

Nézzük az eljárás menetét 7 lépésben: elkészítés

  1. lépés

A zöldséget zöldséghámozóval, mert az gyönyörűen vékonyan hámoz, megpucolom, feldarabolom. (Elvileg le lehetne reszelni, de mivel botmixerezem később, nem kísérletezem azzal, hogy sikerül-e sérülés nélkül reszelnem.)

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

2. lépés

Ezt az anyagot, a sót, borsot, babért és a húst némi vízben leteszem főni. (Már próbáltam úgy is, hogy előtte gyorsan, fehéredésig egy tepsiben megsütöttem a húst. Nincs gyökeres különbség, próbáld, ahogy neked jólesik.)

3. lépés

Amikor megpuhult a hús – kiveszem.

v3

4. lépés

A zöldséget botmixerrel pépesítem. Van, amikor hagyok benne darabokat is, mint a krémlevesekbe szoktam. Szeretem ha akad egy két konkrétabb darab is az ilyen halmazállapotú ételekben.

5. lépés

Kevés rántást készítek lisztből és olajból. Ezzel átfőzöm, megrottyantom egyszer. (Ezt a lépést előfordul, hogy kihagyom.)

6. lépés

Behabarom liszttel, teljföllel és mustárral. Itt elég fontos eltalálni a mustár mennyiségét. Inkább kevesebbel kezd, hogy ne mustár csak mustáros íze legyen.

7. lépés

Visszateszem a húst a zöldségpürébe, és egyszer még összefőzöm. Trallala, készen van!

v2

Második felvonás

Szereted a krumplisgombócot? Szerettél gyerekként gyurmázni, felnőttként csipetkét készíteni és tudsz-e tésztát főzni? (Tálalhatod főtt tésztával is a fönti ételt, de ha már egyszer belevágtál…)

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

A krumplisgombóc roppant egyszerű, mondhatnám, gyerekjáték:

Fött krumplit krumplinyomóval vagy villával melegen áttörök, lisztet és sót teszek hozzá. Összegyúrom és sós vízben kifőzöm. Akkor kész, amikor feljött a víz tetejére és mérettől függően 3-5 percig fenn van.

v4

1 kg krumpli kb 30 dkg lisztet vesz fel. Bár különbözőek a krumplik tulajdonságai, de ha ennél sokkal több kerül bele még mindig finom, de szárazabb lesz.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

Lehet lapos formájú, mint a fasírozott, vagy kis gömböcske, esetleg megsodorhatod, hogy ovális alakot vegyen fel. Hangulattól függ, én melyiket választom.

Jó étvágyat!

 

 

Ha tetszett, és megosztanád, itt megteheted: