Utánaolvastunk és kipróbáltuk!

A jóga nem csupán torna, hanem szemlélet is. Másképp gondolkodsz a testedről, a lelkedről, a környezetedről, a világról. Ha bővebben érdekel itt (is) utánaolvashatsz: http://www.huffingtonpost.com/2013/10/28

1. Nagy fokú stressz-csökkenés

Feltehetően a gyulladáscsökkentő hatása miatt képes erre, de talán az ok mindegy is. A hatás, ami mindennél többet ér.

2. Jobb agyi funkció

Jobb koncentrációképesség, jobb memória és javul az agyműködés kognitív funkciója. A kísérletben az aerobiccal hasonlították össze, és a jóga messze verte.

3. Nagyobb hajlékonyság és testzsír hányad

Nagyobb erőnlét, állóképesség, a test – vállak, derék és a combhajlítók nagyobb hajlékonysága -, sőt, ki gondolná, csökkenő testzsír hányad.

joga7

4. Módosult génszerkezet

Egyes feltevések szerint képes az immunsejtek génszerkezetét is megváltoztatni. Ezt nehéz ellenőrizni, de ha ez az egy, ami nem jön be az se baj.

5. Vérnyomáscsökkenés

A jóga hatékonyabb, mint egyéb természetes, azaz nem gyógyszer alapú vérnyomáscsökkentők. Hatékonyabb az étrend és életmód változás hétköznapi formáinál.

joga8

6. Nagyobb tüdőkapacitás

Növekvő  vitális tüdőkapacitást. Ez azt jelenti, hogy nagyobb a  teljes kilélegzett levegő mennyisége egy mély lélegzet után. A jógalégzés alap, de utána olyan, mintha újjászületnél.

7. Önazonos nemi szerep, szexuális vitalitás

A második chakra jóvoltából jó hatással van a nők és férfiak szexuális működésére, nemi szerepére. Ezáltal jótékony hatású a vágyra, izgalmi állapotra és az orgazmusra is.

joga5

8. Nyaki fájdalmak ellen

Hatékonyan csökkenti a krónikus nyakbántalmakat. Saját élmény, hogy a nyakrecsegést is elmulasztja. Beszélgettem olyannal is, akinek a nyak mögötti búbját (népnyelven: banyapúp) is sikerült jógával eltüntetni.

9. Szorongáscsökkenés

A szorongás enyhülése a jóga hatására az agyban növekvő gamma-amino-vajsav (izomlazító és altató) szint miatt következhet be. Ennek alacsony szintje van  kapcsolatban a depresszió és a szorongás kialakulásával.

joga0

10. Krónikus derék- és hátfájdalom enyhülése

Többféle eredetű hát- és derékfájdalomnál a hagyományos orvosi kezeléseknél hatékonyabb, rendszeres gyakorlással stabilizálható. Ülőmunkát végzőknél vagy munkahelyi mozgásszervi ártalmaktól szenvedők számára – aranyat ér.

11. Csökkenő vércukorszint

A cukorbetegek  kezelésében a jóga stabil vércukorszintet eredményez: csökkenő testtömeg index, állandósult vércukorszint.

 

Young yoga instructor leading a class in stretching

12. Jobb egyensúly

Fiatalon sem a legjobb az egyensúlyérzékünk. Mérések szerint 65 év fölötti nők között végzett kutatás során nagyban sikerült az egyensúlyérzetet stabilizálni, és az ebből eredő baleseteket megelőzni.

13. Erősebb csontozat

A jógázók csontsűrűsége néhány év utánkövetés után növekszik. Ellentétben a várható és természetesnek mondott ritkulással.

joga9

14. Egészséges testsúly

Állandósult testsúly, a túlsúlyosaknál ha nem is drasztikusan, de kedvezően alakult a testsúly.

15. A szívbetegségre való hajlam csökken

A jóga megelőzheti a keringési és szívbetegségek kialakulást: a magas vérnyomást, a magas koleszterin és vércukorszintet.

joga11