A depresszió egyik – sokakat érintő – változata a „sötét” hónapokkal összefüggő, úgynevezett szezonális vagy téli depresszió.

Szürkeség, latyak, kopasz természet – nem csoda, ha nem vagyunk a topon.

depresszios_nagy

A testi-lelki harmóniában élők közül is sokan megérzik az ősztől tavaszig tartó gyakori napfényhiányt.

Nélkülözzük a természet zöldjét, a vizek kékjét, és az utóbbi időkben sajnos, a vidámságot, csendet, megnyugvást hordozó, szikrázó fehér havat is.

1_topfill_768x432

Nem ritkaság, ha ez valakit megvisel, szomorúvá, kedvetlenné, divatos szóhasználattal „depissé” tesz.

Rengeteg módja van azonban, hogy egy kis odafigyeléssel enyhítsünk rajta.

17699_fegyver_nevess

 

A depressziót kutató tudósok számára ma sem megfejtett titok a téli depresszió. Sok minden tudható a kiváltó okokról, de a kép nem teljes.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

A fény hiányára különösen érzékeny embereket érinti a leggyakrabban, de ezen túl is számos ok járulhat hozzá a kialakulásához.

images

Az életünkből szinte száműzhetetlen napi feszültség, munkahelyi és otthoni gondok taposómalmából nem könnyű amúgy sem kilépni.

Ha ezt még tetézi az éltető, jókedvre derítő napsugarak hiánya, egyes – agyműködést befolyásoló – hormonok szintjének csökkenése, már adott is három alapfeltétel a téli depresszióhoz.

Ha nem figyelünk oda testünk-lelkünk jelzéseire, ördögi körbe kerülhetünk.

1_topfill_768x432

A téli depresszió állapotában a szervezet vészjelzésre állítja a jelzőrendszerét, „utasít”, hogy párnázzuk ki magunkat, kapcsoljunk „téli álom” üzemmódba, tehát védekezésre késztet, hogy átmentsük magunkat tavaszra.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

Jobban kívánjuk az édességet, a szénhidrátban gazdag finomságokat, ezért sokan felszednek több-kevesebb súlyfelesleget.

dr6ktkpturbxy83mmewotkyzdy2ytrlztk0ywm5mtkynge0mdazndrlns5qcgerkwxnaxtnabw

Ez újabb rosszkedvforrás, a még rezignáltabb kedélyállapot pedig a szürkeséggel karöltve álmosságot, napközbeni fáradtságot generál.

depi-1-1440x564_c

Meglepő tény, hogy a hidegben és gyakori sötétségben élő eszkimók között a téli depresszió szinte ismeretlen fogalom. Erre az Omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozásuk a válasz. Ezt a „titkukat” ismerve, jó lenne követni a példájukat és együnk gyakran halat.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

Ha tehetjük, étkezzünk minél színesebben: zöldségféléket, gyümölcsöt, még ha ízük, vitamintartalmuk ilyenkor nem is azonos a nap érlelte változatokéval.

kaja

Járjunk színes, vidám holmikban, és ha nem is akaródzik, járjunk társaságba, emberek közé, friss levegőre.

A fényterápia – akár természetes, akár mesterséges – csodákat tehet, ahogy a mozgás, a feszültségoldó szabadidős tevékenységek is.

tudta_fenyterapia

Sok egyszerű, könnyedén elsajátítható relaxációs technika létezik, érdemes alkalmazni valamelyiket: naponta öt perc is látványos hatást eredményezhet.

18-alapveto-dolog