Register
A password will be e-mailed to you.

Közeleg a nap, amikor  minden gyerek azt énekli, hogy “Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó, minden gyerek várva vár…”

A Mikulás kalács tökéletes reggeli lehet ezen a napon.

Melyik gyerek  ne örülne neki? Kezdő anyukák, nagymamák is könnyen elkészíthetik.

 

index

( A képek minőségéért elnézést kérek!)

Kelt tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 kávéskanál só
1 tojássárgája
7 dkg Rama

 

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

images
Kenéshez:
2 tojássárgája + 1 evőkanál tej + kevéske piros szörp
2 evőkanál tej (készre sülés után)

Elkészítés:

  • A tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 evőkanál cukorral.
  • A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a szoba-hőmérsékletű margarint. Alaposan dagasztjuk.
  • Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 2 nagyobb (fej, szakáll) és 1 kisebb (sapka szegélye) részre vágjuk.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

2

 

  • A képeknek megfelelően eljárva egyik nagyobb tésztából nyújtófával megformáljuk a Mikulásfejet és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  • A fejrészt kenjük le a tojássárga és tej keverékével, mielőtt a szakáll és a sapka, orr stb. rákerül, hogy a tészta tapadását jobban biztosítsuk
  • A másik nagyobb tésztát bevagdosva elkészítjük a szakállat, a fejrészre tesszük, majd egyenként a szakáll-szálakat megcsavarjuk. Nem baj, ha nem egymásmellé, hanem kicsit össze-vissza egymásra kerülnek.

3

  • A sapkát tulajdonképpen az arcrész felső csücskének visszahajtása képezi, ez alá rakjuk keresztbe a harmadik (legkisebb), rúddá sodort tésztadarabot, aminek a végeiből előbb egy-egy kis darabot levágva orrként helyezünk az arcra, míg a másik végdarab a sapka bojtját képezi.

 

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

4

  • Az arc részt a szakállal együtt és a sapkabojtot lekenjük a tojássárgája, és tej keverékével. A sapka lekenésénél a tojássárga és tej keverékéhez meggy, vagy málnaszörpöt, esetleg reszelt cékla levét csöpögtetjük.
  • Szemnek mazsolát, vagy aszalt szilvát helyezünk.

6

 

  • További 30 percet kelesztjük a tepsiben.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
  • A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.

fo

A mosoly biztosan egész nap a gyermek arcán marad! 🙂