Visszaszámlálás indul…… NO SHAVE!!

Lassan itt a november és ezzel együtt eljön a szakáll/bajusznövesztés ideje is.

November a szőr szabad növekedésének hónapja. Ilyenkor nincs szükség sem borotvára, sem habra, semmi olyasmire, amivel a férfiak természetes arcszőrzetükben kárt tennének.

De mégis honnan ered ez a mókásnak tűnő trendhullám?

A kezdeményezés 2009-ben indult, amikor egy amerikai családban az édesapa vastagbélrák következtében elhunyt. 8 gyermeke úgy döntött, hogy a borotválkozó szerek vásárlására szánt pénzt a rákgyógyítás javára fordítják, így hívva fel a figyelmet a megelőzésre. Néhány facebook-követővel, adományozóval indult minden, és nem sokkal később világméretű eseménnyé nőtte ki magát.

Világsztárok is részt vesznek a NoShave akcióban?

szakall4

szakall6

szakall3

A weben elterjedt kezdeményezés célja nem más, mint felhívni a figyelmet a prosztatarák veszélyeire. Mintha azt kiáltaná az utcán szembejövő temérdek szakáll: “Haver, menj el szűrésre, mert ha túl későn derül ki a baj, többé nem találkozunk!” Köztudott, hogy a kemoterápia egyik mellékhatása a szőr- és hajhullás. Számos embernek jelenti az arcszőrzet a férfiasság egyik jelét, ezért előszeretettel növesztik ebben a hónapban.

No Shave vagy Movember?

A No Shave November mellett meg kell említenünk a Movember elnevezésű kevésbé látványos, ám annál viccesebb kezdeményezést is. Az elnevezés az angol “moustache” (bajusz) és a november szó keverékéből ered. Célja ugyanaz, mint a szakállnövesztésnek. Kezdetben főleg az amerikaiaknál volt népszerű, de hamar betört Európába, így hazánkba is. A Movember-t nevezhetjük a No Shave előszobájának, ugyanis annál korábban, 2003-ban indult. Két ausztrál jóbarát találta ki, egy beszélgetésük során jött fel a téma, miszerint a bajusz kiment a divatból, és vissza kellene hozni. A trendteremtésen túl is voltak céljaik a megmozdulással, így regisztrált alapítvány lettek és megkezdődött az adománygyűjtés.

images2

 

Sok sztár is csatlakozik a kezdeményezéshez, és rengeteg fiatal csak azért növeszt ilyenkor arcszőrzetet, mert “menő”.

Hazánkban 2009 óta működik a Movember Mozgalom, 2015-től már egyesület formájában. Honlapjukon lehetőség nyílik csatlakozni a mozgalomhoz, illetve adományt is küldhetünk. Jelmondatuk így hangzik: Növessz bajuszt, és ments meg manust!

Kíváncsian várjuk az idei csatlakozókat! 🙂