Tom Cruise 1962 július 3-án látta meg a napvilágot Syracusaban, New York államában, szülei Mary Lee és Thomas Cruise Mapother III (elhunyt 1984-ben). Édesanyja gyógypedagógus volt, édesapja pedig villamosmérnök. Tom német, ír és brit felmenőkkel rendelkezik. Cruise katolikus családban nőt fel. Gyermekkora második felét Kanadában töltötte, tanulmányait pedig az Ottawai Robert Hopkins Public Schoolban kezdte el. Mikor Cruise ötödikes volt családja ismét elköltözött Beacon Hillbe, végül Tom itt folytatta tanulmányait. 12 év alatt mindössze 15 iskolában fordult meg. Mikor Tom 12 éves volt anyja elhagyta az apját és magával vitte őt és testvérét Lee Anne-t. Az iskolai évek közben Tom sokat focizott.

tom_cruise_kicsi2

Tom karrierjét 1981-ben kezdte amikor megkapta Billy szerepét a Végtelen szerelem című filmben, majd kisebb szerepet kapott a Takarodó című drámában is, ezt követően Matt Dillon és Patrick Swayze oldalán volt látható A kívülállók című filmben. A 80’-as években olyan alkotásokban volt látható mint a Kockázatos üzlet, a Tökéletes mozdulatok, a Legenda, a Top Gun, A pénz színe, a Koktél vagy a Született Július 4-én.

tom_cruise_kicsi3

1990-ben megjelent a Mint a villám című alkotás melyben Tom, Nicole Kidman oldalán látható, majd ezt követte az Egy becsületbeli ügy, melyben Jack Nicholson és Demi Moore voltak a partnerei. 1994-ben pedig megjelent az Interjú a vámpírral című alkotás melyben partnere Brad Pitt volt. A hírnevet számára a Mission: Impossible című hozta meg, melyben Ethan Hunt karakterét kelti életre, ezt követően olyan filmekben kapott szerepet mint a Jerry Maguire – A nagy hátraarc, a Tágra zárt szemek és a Magnólia. 2000-ben ismét Ethan Hunt megformálójaként láthattuk a Mission: Impossible második részében, majd egyre több felkérést kapott olyan filmekben mint a Vanília égbolt, a Különvélemény vagy a Collateral – A halál záloga. 2006-ban megjelent a nagy sikerű Mission: Impossible harmadik része is, 2007-ben pedig a Gyávák és hősök című filmben volt látható Meryl Streep és Robert Redford oldalán, majd ezt követték a Valkűr és a Kéjjel-nappal című filmek, 2011-ben pedig a Mission: Impossible negyedik része is napvilágot látott.

 

images2

2012-ben jelenit meg a Rock of Ages című alkotás, melyben Tom, Catherine Zeta-Jones és Alec Baldwin oldalán volt látható, majd ezt követte a  Jack Reacher  című alkotás, melyben a címszereplő bőrébe bújt. 2013-ban a Feledés c. filmben tűnt fel, mint Jack Harper, 2014-ben pedig age megformálója volt A holnap határa című filmben Emily Blunt oldalán. 2015-ben jelent meg a Mission: Impossible – Titkos nemzet című akciófilm, mely a korábbi MI filmek folytatásaként debütált a mozivásznakon. 2017-ben, Tom a American Made című filmben lesz látható, mint Barry Seal. Három filmjének a folytatását is bejelentették, ám megjelenési évről még nem került ki információ. Tom legismertebb filmjei közül a Mission: Impossible, a Jack Reacher és a Top Gun kapott lehetőséget folytatásra. Elsőként a folytatások közül a Jack Reacher: Nincs visszaút kerül bemutatásra. A Top Gun és a Mission: Inpossible folytatásoknak még nincs megjelenési éve. 2017-ben a The Mummy című filmben találkozhatunk vele, mint Tyler Colt.

images3

Tom első felesége Mimi Rogers volt, akit 1987-ben vett feleségül, házasságuk pedig három évig tartott. Második felesége a híres Nicole Kidman volt, akit 1990-ben vett feleségül és a 90’-es években ők alkották Hollywood legismertebb álompárját, ám házasságuk 2001-ben csődöt mondott. Tom és Nicole két gyereket fogadtak örökbe, a válás idején Kidman 3 hónapos terhes volt, ám később elvetélt. 2001-től 2004-ig a spanyol származású színésznő, Penélope Cruz volt Tom párja. Katie Holmest lett Tom harmadik felesége, akit 2006-ban vett el Olaszországban, ugyanebben az évebn született meg lányuk Suri Cruise. Válásukat 2012. július 9-én véglegesitették titoktartás mellett.