Fogadalom okosan

Szükségünk van határokra és újrakezdésekre. Ezért terjedt el az újévi fogadalmak köre, aminek alváltozatai a tanévkezdési, születésnapi, házasságkötési stb. fogadalmak. Ám, hogyan tegyünk úgy fogadalmakat, hogy be is tudjuk tartani?hn3

Mikor fogadjuk meg?

Amikor úgy érzed, eljött az ideje a változásnak, és már csak formát kell adni a tartalomnak. Kell hozzá határidő, de olyan, ami valóban tartható. Adj időt magadnak, hogy ezt jó önismerettel végiggondold.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

Hogyan?

Ha nagyon titkos és erős a fogadalom, akkor fejben. De ha van lehetőséged, inkább írd le. Olvasd el, finomítsd, alakítsd.

hn5

Mi legyen?

Egy pontosan megfogalmazott szándék vagy tett. Ha túl drasztikus, akkor lehet, hogy egész egyszerűen tarthatatlan. Legyen olyan, ami kivitelezhető.

Példa?

A helyett, hogy minden nap elmegyek futni, elképzelhető, hogy jobb a hetente háromszor elmegyek futni. Aztán ha rákapsz az ízére, úgyis többször mész vagy új fogadalmat fogalmazol.

Flattered Woman Smiling --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Csak őszintén!

A fogadalomnál legyél őszinte önmagaddal nehogy úgy érezd majd, hogy valamit el kell sunnyognod. Ha megkezdődnek a kibúvók, akkor az egész kártyavárként omlik össze.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

Milyen célt válassz?

Lehet nagy horderejű, de egészen apró is. A “minden (hétköz)nap tanulj meg 10 szót, hétvégén szánj kétszer 20 percet ismétlésre” picinek tűnik, de nagy lépés, amikor szókincset bővítesz.

hn2

Mi van, ha bukta van?

Ne add fel! Ha belső vagy külső okok miatt bukta van, akkor keress megoldást a kiküszöbölésére. Told el időben, tartalomban. De ne dobd el!

Legyen végcél!

Tudd, hogy hová akarsz eljutni, hogy mikor van zárul le. Ez lehet időbeli határ, és lehet valamilyen teljesítmény vagy megvalósulás. Legyen cél, hogy az lebegjen a szemed előtt.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

hn6

És ha kiderül, hogy rossz

Semmi probléma. A hibás elemeket cseréld ki. Ha jólesett projectben gondolkodni, akkor fogalmazz új akciótervet. Fontos, hogy átéld az: elkezdem-csinálom-befejezem triumvirátust.

Sikerélmény

Remélhetően lesz. Ha nem, akkor tényleg ülj papír mellé és elemezd mi történt. Ha sikerült, akkor fürdőzz az önbizalomban, és érezd, hogy bármit meg tudsz csinálni. Te vagy a legjobb!

 

Ha tetszett, és megosztanád, itt megteheted: