Adventi cserepes növények

Nem értem pontosan miért, de nálam karácsonykor mindig a húsvéti kaktusz kezd virágozni. Azt hittem, talán azért mert nem tudok megkülönböztetni egy húsvéti kaktuszt a karácsonyitól, de most ellenőriztem.

1 Karácsony kaktusz

Mutatós növény. Ha pici és néhány levélegységből áll, akkor azért, ha hatalmas, akkor azért szép, hogy milyen dúsan virágzik. Hideg, 15-18 fokos, világos helyen tartva, 2-3 naponta alulról öntözve hónapokig virágzik. Igénytelen növény, ezért sokféle gondozást elfogad, de kedveli a párásítást és ha nem mozgatják el helyéről. Gondoltad volna, hogy Brazíliából származik?

 

virag5

2. Ciklámen

Hihetetlen gazdag színgazdagságban találkozhatsz vele. A hűvöset kedveli, ezért a szoba, a lakás hűvösebb szegletébe tedd vagy  adj neki kimenőt egy éjszakára, néhány napra, hogy ott térjen magához. 20 foknál többet nehezen viseli, és a meleg, száraz levegőt. Ha hűvös párás helyre teszed, hónapokig gyönyörködhetsz benne. Legyen világos, de ne napsütötte helyen. Elég 2-3 naponta kissé megöntözni, mert rothadásnak indulhat. Éppen ezért ne álljon a tálkájában, alatta az öntözővíz.

 

virag1

 

 

3. Mikulásvirág

Mérgező! Fehér és piros színben ismerjük, de egyre több a színválaszték az üzletekben. Vannak, akik azt állítják, hogy évről évre meg tudják menteni. Ő sem kedveli a lakás melegét, ezért csak néhány órára tegyük olyan helyre, ami neki kevésbé jó.

Ahhoz, hogy minél tovább díszítsen, helyezzük a lakás legvilágosabb részére, 18-22 °C-os szobába. Ha talaja száradni kezd, alaposan öntözzük meg. Nem szereti a pangó vizet, ezért az átfolyt, felesleget a cserépalátétből mindig öntsük ki. Tápoldatos öntözés fokozhatja a “virágzást”. Hajtáscsúcsait díszítésére is használhatjuk.

A cat sits sits amid of poinsettia plants in a greenhouse of a horticultural farm on November 18, 2010 in Beeskow, eastern Germany. The plant traditionally is used as a Christmas decoration and symbolise in some countries the Star of Bethlehem and the blood sacrifice. AFP PHOTO PATRICK PLEUL GERMANY OUT (Photo credit should read PATRICK PLEUL/AFP/Getty Images)

4. Orchidea

A lakások kedvelt virága egész évben. Igénytelen, alapvetően a hűvöset kedveli. A fagyos Svédország ablakainak kedvelt dísznövénye. A legkönnyebben a lepkeorchidea tartható, télen a 18-23 fok az ideális számára. Kedveli a magas páratartalmú környezet,ezért a párásító spray használatát meghálálja. Kísérletezhetsz más fajtákkal is, mert meghökkentő színű, méretű és formájú változata létezik. Különlegesen nagyszerű és nem túl időigényes hobbi orchideát nevelni.

avirag0

 

5. Korallvirág

Ez a Madagaszkárról származó, lassan növekvő növényke nagy durmoló. Ahhoz, hogy virágot hozzon szüksége van 12-14 óra sötétségre. Szereti a napfényt, az átlagos 19-20 fokos hőmérsékletet, de elmehetünk 25 fokig is. 16 fok fölött foglalkozik csak azzal, hogy virágot hozzon és nyáron kiültethető a szabadba. Kisebb formája miatt kedves ajándék apró gyermekek kezéből például az óvónéninek, nagymamának vagy a szomszédnéninek.

virag2