1. Miért piros a Mikulás kabátja? A19. századi első illusztrációkon a Mikulás még különböző színű palástokat viselt, és többnyire a lila színvilág dominált (Szent Miklós püspök emlékére). Az 1800-as évek végén egy bostoni nyomdász, Louis Prang képeslapjain már kissé túlsúlyos formában és piros ruhában ábrázolta az ajándékosztó alakját, később azonban a Coca-Cola cég hozta meg a világszintű áttörést. Az 1930-as évek elején az üdítőital-piac fellendítése céljából megbíztak egy tehetséges reklámgrafikust, Haddon Sundblom-t, hogy rajzolja meg a Coca-Cola Mikulást, ami később hatalmas népszerűségre tett szert. Sokak szerint ennek a kampánynak köszönhető, hogy napjainkban szinte mindenki ebben a formában ismeri a Télapót.

 

5226270_a2a29d8a860842d62cb7985821efc9ad_wm

 

2. Hogyan ünneplik a Mikulást más országokban? Ausztráliában például a “szánját” nyolc fehér kenguru húzza, Japánban pedig hátul is van szeme, ezért a gyerekek mindig jól viselkednek a közelében. Írországban nem csak a gyerekek kapnak ajándékot, hanem a Mikulást is igyekeznek megvendégelni: az asztalon általában  rétes és egy üveg sör várja. Az angolszász területeken Karácsonykor érkezik, és a kandallóra akasztott zoknikba hozza a meglepetéseket (cserébe pedig egy pohár tejjel és aprósüteményekkel tömheti meg pocakját). Spanyolországban az erkélyen keresztül jut be a házakba, január 6-án pedig a három napkeleti bölcs is megajándékozza a kicsiket. Az igazi Télapó, Joulupukki Finnországban a Lappföldön lakik.

 

joulupukki-santaclaus

 

3. Számok bűvöletében – Évente csupán 378 millió gyermekhez jut el, mivel a muszlim, hindu és buddhista gyermekek körében nem szokás megünnepelni a Télapót. Ehhez egyetlen éjszaka alatt megközelítőleg 117 millió kilométert kell megtennie, tehát legalább 244 ezer km/s sebességgel száguld keresztül a világon (egy közönséges rénszarvas átlag futási sebessége kb. 24 km/h). A szán rakománya is hatalmas, hiszen ha azt vesszük, hogy minden gyermek kb. fél kilogrammnak megfelelő ajándékot kap, akkor ennek összsúlya megközelítőleg 189.000 tonna lenne. Az igazi Télapó szakállának is szabványmérete van: az álla hegyétől mérve pontosan 30 centiméternek kell lennie!

 

mikulasletezikcikkbe