A közeledő téli ünnepek az ajándékok mellett lakomákkal is kényeztetnek bennünket.

Ilyenkor ritka az, aki fogyókúrát tud tartani, ugyanakkor hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy a túlzott étel- és alkoholmennyiség meg a fűszerezés veszélyeket is rejt, fokozza emésztőrendszerünk terhelését.

stockholm-christmas-smorgasbord

Ezenkívül nemcsak sok pénzt költünk élelmiszerekre, de néhány kilóval is „gazdagodhatunk”.

Mire vigyázzunk tehát az ünnepek alatt?

Az elfogyasztott ételek mennyisége ne legyen túl nagy.

9fbe235bfa49596e36f376ba495a085c

Egy-egy ünnepi étkezés előétellel és akár több desszerttel bővül. Ez a nagyobb terhelés önmagában panaszokat okozhat, főleg ha hirtelen fogyasztjuk.

Jelentkezhet puffadás, teltségérzés, émelygés, hányinger, hányás vagy akár hasmenés is.

index

A túlzott étel- és alkoholfogyasztás nemcsak emésztőrendszeri betegeknek okozhat problémát, hanem a szív-érrendszeri betegségek tünetei is súlyosbodhatnak, nem beszélve a cukorbetegségről, ahol a cukor- (és anyagcsere-) egyensúly felbomlásához vezethet.

2

Viszont az ünnepekhez kötődő finomságról való lemondás akár depressziót is okozhat.

Az ünnepekhez kapcsolódó étkezések érzelmi töltetűek, ezért a legtöbbünk számára rendkívül nehéz úgy lemondani róluk, hogy ez ne okozzon lelki megpróbáltatást.

karacsonyi_vacsora

Mit lehet tenni?

– Tartsunk mértéket a mennyiségeket illetően, tartsunk szüneteket a fogások között. A vacsora legalább 2-3 órával lefekvés előtt legyen. Vigyázat, a zsír-alkohol kombináció mindig veszélyes!

– Kezdjük az étkezést levessel vagy salátával, amelyek csökkentik az étvágyat és így a főételnek kevesebb „hely” marad.

3

– Próbáljunk diétásan, zsírszegényen főzni: nem kell mindent olajban sütni, lehet párolni vagy roston sütni, a töltött káposztában használt húst mi magunk daráljunk meg, ne vegyünk előre megdarált húst.

– A hús mellé együnk zöldségsalátát vagy párolt zöldséget a krumpli helyett (hogy csökkentsük a kalóriamennyiséget).

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

3bbf1f638da15896bc4bd782c94c0c58

– Ne mondjunk le az édességekről, mert annál jobban fogjuk kívánni, de próbáljunk csak egy szelet süteményt vagy 3-4 kanál desszertet enni.

– Az alkohol nagy kalória-bevitelt jelent, 1-2 pohárnál többet ne igyunk, inkább fogyasszunk sok vizet, ami segíti az emésztést és a méreganyagok kiürülését.

last-few-places-for-christmas-day-dinner

– Ha tudjuk, hogy ünnepnapokon bármit ehetünk, akkor könnyebben lemondunk azokról a csábításokról, amelyek egész idő alatt ott vannak körülöttünk.

– Ne tartsunk otthon sok csábító ételt! Ha nincs ott, nem tudjuk megenni! Nagyon nehéz megállni, hogy a finomságokból csak néhány szemet vagy egy szeletet együnk.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

4

– Ha éppen fogyókúránk kellős közepén kezdődnek az ünnepek, ne keseredjünk el. Ebben az időszakban kiváló eredmény, ha megtartjuk súlyunkat és nem hízunk. Amúgy is mindenki januárban kezdi a fogyókúrát!

– Töltsünk minél több időt szeretteinkkel, inkább rájuk figyeljünk, és ne az ételekre!

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

julbord_photo_webedit

– Ha legjobb szándékunk és erőfeszítésünk ellenére sem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnénk, ismerjük be, hogy emberek vagyunk, néha hibázunk és lépjünk tovább.

akarasz5

Végül is egyszer van karácsony egy évben!