A szülő megijed, mikor észreveszi, hogy gyermeke magában beszél, furcsa mozdulatokat tesz, és tekintete olyan, mintha nagyon messze járna, pedig csak valószínűleg a képzelt barátjával játszik, ami arról árulkodik, hogy gazdag a fantáziája.

00018935

A jelenség azt jelenti, hogy van egy jó barátja, akit csak ő lát, akit a szárnyaló, gyermeki képzelete teremtett.

Senki sem tudja, hogy néz ki, fiú vagy lány, esetleg egy állat vagy mesefigura, de az biztos, hogy közel áll a lelkéhez.

Este a jó éjt-puszi után mindig szép álmokat kíván neki is.

h200

A szülő néha úgy tesz, mintha ő is látná, hallaná ezeket a lényeket, azonban idővel vissza kell vezetni a gyermeket a való világba, mert ugyan a fantázia értékes kincs, de fontos, hogy érezzék, hol a határvonal a képzelet és a valóság között.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

 

images

A képzelt barát megjelenése az óvodás korúaknál normális jelenség.

Az életükben sokféle szerepet tölthet be, lehet egy állandó társ a rosszalkodásban és a játékban, ha nincs a közelben senki, aki foglalkozna velük.

Megtestesítheti a bátorságot is, mellette megszűnik a félelem a gyermekben.

verszegenyseg_tunetei_gyerekeknel_4

De az sem ritka, hogy példaképként egy mesehős személyében tűnik fel.

Ez egy csodadolog, ami együtt jár a kisgyermekkorral, és örülni kell neki.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

Azt jelenti, hogy a kicsi kreatív, vannak önálló gondolatai, talált a saját elméjében egy részt, melynek segítségével képes megnyugtatni, szórakoztatni magát, sőt indirekt módon képes kifejezni az érzelmeit.

Van viszont egy másik fajta képzelt barát is, aki akkor jelenik meg, ha a gyermeket trauma éri és a megváltozott élethelyzetben kevesebb figyelem irányul rá.

friendship-affection-baratsag-szeretet

Lehet ez a szülők válása, költözés, kistestvér érkezése, új közösségbe kerülés, de sokkal kisebb kiváltó ok is elég ahhoz, hogy így keressen kapaszkodót.

Ne nevessük ki, ne szégyenítsük meg emiatt, mert elveszíthetjük a gyerek bizalmát – akár örökre is.

index

 

Arra azonban ügyelni kell, hogy ne hagyjuk, hogy teljesen a fantázialény rabjává váljon, mert ez ellehetetleníti, hogy a való világban igazi barátságokat kössön.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

Beszélgessünk, játsszunk vele, meséljünk neki, amikor csak tehetjük, és ösztönözzük arra, hogy használja a kreativitását. Már napi egy óra tartalmasan együtt eltöltött idő is sokat segíthet, hogy gyermekünk végül ne a képzelt lényben találjon biztonságos menedékre, hanem bennünk, a szüleiben.