A fenyőfán megtelepedő penészgombák allergiás tüneteket okozhatnak, ugyanakkor kerülni kell az allergiás, asztmás beteg környezetében a párologtatók, illatos gyertyák használatát.

christmas-tree-allergy-1

Egy amerikai orvostudományi egyetem szakemberei tapasztalták, hogy a karácsony napját megelőző, illetve követő hetek során rekordmértékű légúti megbetegedés lép fel.

A bajok forrása egy penészgomba, amely gyakran telepszik meg a fenyőfán, és allergiás betegséget okoz.

erdeifenyo

A penészgombák 70 százaléka olyan tüneteket eredményez, mint az orrviszketés, „szemviszketés”, köhögés, enyhe fulladásos panaszok, mellkasi fájdalmak, nátha és alvási problémák.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

Hosszú távon tüdőproblémákhoz és hörghuruthoz, illetve a tüdőgyulladáshoz hasonló betegségekhez vezethet.

getimg-php

A tünetek összességében megegyeznek a klasszikus szénanátháéval: rohamokban jelentkező tüsszögés, vizes orrfolyás, könnyezés, szemviszketés, rosszabb esetben asztmatikus tünetek, mint köhögés, sípoló légzés, fulladás.

16e98cc06028eb6517f8585f8cff12a1

 

A penészgomba természetes módon képződik a fákon, de a kellemesen meleg karácsonyi szobahőmérsékleten gyorsan szaporodik.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

A karácsonyfa ha két hétig áll a lakásban a levegőben lévő penészgombák spóráinak száma 800-ról 5000-re nő légköbméterenként.

resize-img-php

A gyakorlati teendő az, hogy alaposan mossuk meg a fát és hagyjuk megszáradni, mielőtt bevinnénk a lakásba. Karácsony napja után pedig azonnal búcsúzzunk el a fenyőtől, ne várjuk meg Vízkereszt előestéjét.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

Legjobb elkerülni az allergént, ami azt jelenti, hogy aki allergiás a penészgombára, és a fenyőfa közelében tüneteket tapasztal, a továbbiakban lehetőleg kerülje el azt a szobát, ahol a fa van.

fenyofa

Emellett gyógyszeres kezeléssel is lehet enyhíteni a tüneteket.