Az illóolajok jók a habfürdőbe, párologtatni, vagy légúttisztítónak inhalálni. A decemberi hónapban pedig képes egy kis csepp ünnepi hangulatot teremteni a lakásban. Épp ezért jó ha van egy-két üvegcse a szekrényben, s még jobb, ha házi! Megmutatjuk, hogyan tudunk otthon, saját magunk illóolajat kreálni – persze olyan összetételűt, amilyet csak szeretnénk.

Leggyakoribb illatasszociáció az ünnepek kapcsán a fenyő, szegfűszeg, alma, fahéj, narancs és a kardamom. Ha otthon készítünk illóolajat, akkor érdemes először ezekhez az aromákhoz nyúlnunk. most pedig megmutatjuk, hogyan készítsünk saját illatot!

illoolaj-1

Hogyan variáljuk az illatokat?

Fejillat: Ezek a leggyorsabban elillanó illatösszetevők. Ezeket érezzük meg először, ha beleszagolunk az illatba, ám hamar elpárolognak. Egy kompozíciónak általában a negyedét teszi ki. Ide tartoznak a citrusfélék, vagyis a citrom, mandarin, narancs, továbbá az eukaliptusz, kámfor, kardamom és a menta. Karácsonyi illat esetén a citrom, narancs és a kardamom a legjobb választás.

Szívillat: Ezek azok az illatok, amelyek a kompozíció alapját képezik, erősebbek, jellemzőbbek a fejillatokhoz képest. Ezek alapján lesz az illóolaj virágos, citrusos, gyümölcsös vagy éppen karácsonyi. Az összetétel felét teszi ki általában. Ide tartozik az ánizs, babér, bazsalikom, citromfű, édeskömény, jázmin, kamilla, levendula, pálmarózsa, rózsa, teafa, ylang-ylang és a zsálya.

Alapillat: Ezek többnyire a növények fás részeiből, kéregből nyert illatanyagok. Ezeknek az aromája érezhető a legtovább, akár egy teljes napig is. Kevésbé elillanó anyagok, elegendő belőlük 10%, hogy teljessé tegyék a kompozíciónkat. Ilyen a boróka, cédrus, ciprus, fahéj, fenyő, gyömbér, majoránna, mirha, nyírfa, oregánó, pacsuli, pézsma, rozmaring, rózsafa, szantál, szegfűszeg, tömjén, vetiver. Karácsony tájékán a legfontosabb a fenyő, szegfűszeg, fahéj és az alma.

 

Hozzávetőlegesen úgy osszuk el az arányokat, hogy két rész fejillat, három rész szívillat és egy rész alapillat legyen az olajunkban.

illoolaj-3

Hozzávalók:

  • üvegcsék fedővel együtt
  • befőttes üvegek
  • filterpapír
  • papírtörlő
  • géz
  • 4 db narancs, és 4 db mandarin héja
  • vodka

illoolaj-2

 

Elkészítés:

  1. Tegyük papírtörlőre a citrusok lefejtett és felcsíkozott héját, és meleg, száraz, sötét helyen szárítsuk ki őket pár nap alatt, amíg teljesen kemények nem lesznek.
  2. Melegítsük fel a vodkát úgy, hogy az üveget tegyük egy vízzel teli lábasba, amit kezdjünk el melegíteni. Forrás előtt vegyük ki a vodkát az edényből.
  3. Aprítsuk fel a száraz kemény citrushéjakat, tegyük a befőttes üvegekbe, és öntsük rá a meleg vodkát.
  4. Ekkor válasszuk meg a kívánt illatokat, és azokat is dobáljuk bele az üvegekbe. Legyen ez szegfűszeg, vanília, kardamom vagy fenyő, de gyakorlatilag bármi amit szeretnénk! Rázzuk jól fel, és hagyjuk állni pár napig.
  5. Ezután a filter segítségével szűrjük le a levet, majd egy tálba öntsük a tiszta folyadékot. Helyezzünk rá papírtörlőt, vagy gézt úgy hogy jól záródjon, és várjuk meg amíg az alkohol távozik a rétegen keresztül. Ez is eltarthat pár napig. Ha már nem érezzük az alkohol illatot a folyadékban, akkor kész is a házi illóolajunk!