Konfliktusok a ünnepek alatt

Kínos. Mindenképpen kínos. Ilyenkor mintha kiélezettebbek lennének a helyzetek. Mindenki kicsit érzékenyebben szisszen fel, ha megbántják, és arra vágyik, hogy minden olyan legyen, ahogy megálmodta.

e3

Előrelátás

Tervezz előre, hogy amiről tudsz gondoskodni, az ne okozza a szokásos konfliktust. Ha tudod, hogy valaki mire ugrik – előzd meg.

e1

Megoldás

Mond ki, amit ilyenkor gondolsz, de soha nem merted. Legyél olyan őszinte kifelé, ahogy magadhoz is az vagy. De ne hagyjon el a diplomáciai érzéked, és vedd figyelembe, hogy hogyan esnének neked azok a szavak, amelyeket használsz.

g1

A konfliktus kerülése

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

Ez nem biztos, hogy a legnagyszerűbb, de mindenképpen hatékony megoldás. Ebben az esetben, lévén ünnep, lévén szeretet, lehet, hogy érdemes a kiélezett helyzeteket elmaszatolni. Ha ezt teszed, fogadd el, hogy ez egy mindenkinek jó döntés, ne emészd magad miatta.

e4

Vicc és poén

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

A legüdvözítőbb megoldások egyike. A nevetés, a vicc, a vidám eltusolás vagy tükör mutatása. Úgy lenne jó fogalmazni, hogy ne gúny legyen, hanem valóban mindenki nevessen rajta. Ne valamelyiktek bőrére menjen a viccelődés, mert az megaláz.

g3

Távolmaradás

Vannak helyzetek, amiket csak az ment meg – ha nincs. Van olyan, amiből nem tudsz jól kijönni. Van olyan helyzet, amiből egy jó ürügy, és nem hazugság, ki tud menteni. A valóság nem mindig olyan, mint a film, amikor minden pont karácsonykor oldódik meg.

g2

Villámhárító

 

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

Egy olyan kulcs vagy kulcsfigura, aki levezeti a feszültséget. Ez lehet zenehallgatás, tévé nézés vagy egy rokon, aki ha eljön, előtte nem lobban fel a konfliktus. Vagy egy olyan külső ember, aki előtt a jólneveltség tartja vissza a konfliktus keltőjét. No, te kire vagy mire gondolsz?

e2

Jó helyszín

Amikor egy megszokott helyzetben ismétlődik egy konfliktusos helyzet, akkor változtassatok a helyszínen. Talán ha mások a körülmények, ha aki otthon magabiztosan kötekedő – vendégségben vagy más helyszínen – nem érzi magát annyira elemében.

Békés ünnepeket!

 

Ha tetszett, és megosztanád, itt megteheted: