Vaiana [Moana] (2016. december 01.-től)
8.1Elért pontszám

vaiana-poszterMagyar cím (Korhatár): Vaiana (BA)
Eredeti cím: Moana
Műfaj: Animációs, Kaland, Vígjáték,
Játékidő / Technikai információ: – perc / 2.35 : 1
Mozipremier (USA): 2016. november 23.
Mozipremier (Magyar): 2016. december 1.
DVD / Blu-Ray megjelenés:
Rendező: Ron Clements, John Musker
Forgatókönyvíró: Jared Bush, Ron Clements
Filmstúdió: Walt Disney Animation Studios, Walt Disney Pictures,
Magyar forgalmazó:

Dwayne Johnson az elmúlt időszakban inkább akciófilmes szerepeiről volt ismert. Több helyen is ilyen céllal hasznosította kigyúrt izmait. Decemberben érkező mozifilmjében viszont szinkronszínészként működött közre. A Vaiana-ban egy félistennek adta a hangját.

Történet

A Walt Disney legújabb animációs története egyenes a polinéz szigetvilág varázslatosra helyszínére repíti el a nézőt. Főhősünk Moana (Auli’i Cravalho) lesz, egy fiatal lány, aki egy elképesztő kalandba keveredik. Ősei hívószavára indul útnak, majd nekivág az óceánoknak, hogy megtaláljon egy a legendákban szereplő szigetet. Úgy hiszi, hogy ezen a helyen mindent megtudhat a felmenőiről, amit eddig tudni szeretett volna.

Moana azonban szerencsére nem egyedül vág neki az utazásnak, hiszen vele tart egy malac és egy büszke kakas is. Ha pedig ez nem volna elég, a szigetvilág egy pontján találkozik Maui-val, a félistennel (Dwayne Johnson) is, aki szintén a segítőtársa lesz.

Moana-nak persze minden segítségre szüksége is van, hiszen az óceán komoly veszélyeket is rejt magában. A kis csapatnak meg kell küzdenie a természet viszontagságaival és a rémséges vízen ólálkodó szörnyekkel is.

Szinkronhangok

Dwayne Johnson, Alan Tudyk, Auli’i Cravalho, Phillipa Soo,

Képek

vaiana-jelenetfoto-01 vaiana-jelenetfoto-02 vaiana-jelenetfoto-03 vaiana-jelenetfoto-04 vaiana-jelenetfoto-05

vaiana-jelenetfoto-06 vaiana-jelenetfoto-07 vaiana-jelenetfoto-08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vaiana-jelenetfoto-09

vaiana-jelenetfoto-10

Érdekességek

A film a tengerentúlon Moana címen érkezik ugyan, a magyar mozikba és még néhány más ország filmszínházába mégis Vaiana címmel küldi a stúdió. Ennek egyébként „mókás” oka van, egészen pontosan Olaszországhoz köthetjük. Ott ugyanis a 80-as, 90-es években egy híres pornósztár dolgozott Moana Pozzi néven. A stúdió a keveredést szerette volna elkerülni.

A polinéz szigetvilágban annak idején valóban akadtak Moana-hoz hasonló kalandorok, akik a szigetvilág eldugott szegleteit, a még nem felfedezett szigeteket keresték. Habár ezek az emberek eredetileg férfiak voltak. Ebben a történetben egy női főhősnek szavaztak bizalmat.

A karakternek a hawaii Auli’i Cravalho kölcsönzi a hangját az eredeti filmben. A fiatal lányt egy tehetségkutatóban fedezték fel nem rég, ezt követően érkezett hozzá a Disney felkeresése. Moana a sorban a tizenharmadik Disney hercegnőként tartható számon.

A Disney számára nem is feltétlen újdonság a polinéz téma, hiszen 2002-ben a Lilo & Stitch – A csillagkutya is szegről-végről ebben a témakörben mozgolódott.

Magyar nyelvű film előzetes

IMDb értékelés: 8,4 pont (/10)

Forrás: IMDb adatlap