Télen nassolni szükséglet. Van azonban néhány olyan téli finomság, amit kár lenne kihagyni. Például szereted a sajt- és csokifondüket?

 

Forrócsoki

Többféle recept kering a világhálón. Például 5 dl tej, 4 tk kakaópor, 1 tk cukor, csipet fahéj és 1 púpos tk étkezési keményítő vagy 10 dkg magas csokoládétartalmú csokoládé és 5 dl tej.

Összefőzzük. Opcionálisan tetejére tejszínhab kerülhet.

 nasi3

Sütőtök

Fajtától és lelőhelytől függően más ízre számíthatsz. Félbe vagy kockákra vágod, magokat kanállal kiemeled, van aki cukrozza, én nem.

nasi4

A tepsibe vizet teszek, amit sütés közben pótolok, és egy-másfél órát sütöm. Utána kegyetlen tepsi takarítás következik…

Magok és aszalványok

Magas kalóriatartalmuk miatt érdemes óvatosnak lenni a mennyiséggel, de magas ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt az egészség valódi forrásai. Árulnak kész keverékeket, de össze is válogathatod magadnak, hogy melyek azok a kedvencek, amelyeket szívesebben eszel.

nasi5

A keveréket műanyag dobozkában bármikor magaddal viheted, és S.O.S. nassolhatsz belőle. Nem érdemes túl nagy edényt választani, mert egy idő után az aszalt gyümölcsök nedvességtartalma felpuhítja a magokat.

Gesztenye

A gesztenyéről készült egy külön összeállításunk. Görgess lejjebb, és pillants bele!

Sajtfondü

Árulnak kész fondü vagy fondue sajtkeveréket, de ha magad készíted, akkor kísérletezz néhány már bevált recepttel. Sok éve kaptam ezeket valakitől, és sokszor bizonyítottak már.

nasi1

A pikáns: 15 dkg Gruyére sajt, 15 dkg Comte sajt, 15 dkg Ementali sajt, 15 ml fehérbor, 2 tk kukoricakeményítő és 2 gerezd fokhagyma. Opcionálisan egy löttyentésnyi pálinka.

Az egyszerűbb: 15 dkg trappista sajt, 15 dkg emmentáli, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl fehérbor.

Amit mártogatunk: pirított kenyérkockák, zöldségkockák, kolbászkockák.

Amivel mártogatunk: különféle készleteket kínál a kereskedelem. Vásárláskor vegyük figyelembe a konyhánkban rendelkezésre álló tárolóhely nagyságát.

Csokifondü

Kezdjük máris az összetevőkkel: 30 dkg magas csokoládétartalmú csokoládé (ettől nyilván el lehet térni egészen a tejcsokiig), 2,5 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj. A tejneműeket felforraljuk és beleszórjuk a többi, darabokra vágott hozzávalót amiből krémet főzünk.

nasi2

Ez az alap, ami gazdagodhat őrölt fahéjjal vagy éppen amaretto likőrrel.

A tálalás itt is erre a célra készített fondü edénykében történik, hogy a nassolás alatt is megőrizze krémes halmazállapotát.