doctor-strange-poszterMagyar cím (Korhatár): Doctor Strange (12E)
Eredeti cím: Doctor Strange
Műfaj: Akció, Kaland, Fantasy,
Játékidő / Technikai információ: – perc / 2.35 : 1 – 3D verzió,
Mozipremier (Francia): 2016. október 26.
Mozipremier (Magyar): 2016. november 3.
DVD / Blu-Ray megjelenés:
Rendező: Scott Derrickson
Forgatókönyvíró: C. Robert Cargill, Scott Derrickson,
Filmstúdió: Marvel Studios
Magyar forgalmazó: Fórum Hungary

A Marvel Filems Univerzum tizennegyedik darabja ez a film, amelyben a misztikum és a mágia világa is elszabadul a jól ismert képregényes világban. A címszerepben az Oscar-jelölt Benedict Cumberbatch látható.

Történet

Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) egy kiváló, ugyanakkor kifejezetten arrogáns orvos. A legjobb sebész a szakmában, ám egy végzetes balesetet követően karrierje egyik pillanatról a másikra törik ketté, visszatérése képtelenségnek is nevezhető.

Strange élete így 180°-os fordulatot vesz, a férfi újra kezd mindent, egy varázsló mellé szegődik, hogy eltanulja a titkokat, megkapja a kiképzést és aztán újult erővel szállhasson szembe a világot fenyegető gonosz erőkkel.

Szereplők

Rachel McAdams, Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen,  Chiwetel Ejiofor, Scott Adkins, Michael Stuhlbarg, Benedict Wong, Amy Landecker,  Emeson Nwolie, Dante Briggins, Juani Feliz, Shina Shihoko Nagai, Kobna Holdbrook-Smith, Bern Collaco,

Képek

doctor-strange-jelenetfoto-01 doctor-strange-jelenetfoto-02 doctor-strange-jelenetfoto-03 doctor-strange-jelenetfoto-04 doctor-strange-jelenetfoto-05 doctor-strange-jelenetfoto-06 doctor-strange-jelenetfoto-07 doctor-strange-jelenetfoto-08 doctor-strange-jelenetfoto-09 doctor-strange-jelenetfoto-10

Érdekességek

Benedict Cumberbatch első ízben elutasította a Marvel felkérését a film főszerepét illetően, na nem azért, mert ne szeretett volna egy kasszasiker várományos filmben szerepelni, mindösszesen a színházi szerepeivel nem tudta összeegyeztetni a forgatási időpontokat. Ám a stúdió végül csúsztatott a felvétel dátumain, így Cumberbatch is betudta zsúfolni a naptárába ezt a munkát. Ezt talán Patrick Dempsey bánta a legjobban, ugyanis nagyon szerette volna ő megkapni a szerepet.

A filmesek egyébként meglehetősen régóta szeretnék vászonra álmodni Doctor Strange kalandját, az első hírek még 1986-ban röppentek fel a megfilmesítést illetően, majd a Marvel Studios megalakulása után még nagyobb lendületet kapott a projekt. Annak idején Wes Craven, David S. Goyer, Guillermo del Toro is a lehetséges rendezők között szerepelt, végül a korábban inkább horrorfronton mozgolodó Scott Derrickson kapta a feladatot.

A Marvel ez esetben is szabadkezet „adott” saját magának, hiszen a filmben akadnak majd eltérések a képregényhez képest. A legnagyobb ilyen Ancient One, aki a lapozgatható változatban férfi – eleinte Morgan Freeman, Bill Nighy és Ken Watanabe nevét emlegették a szerepet illetően – a mozivásznon azonban nőként láthatjuk majd Tilda Swinton alakításában.

Stephen Strange karakterére egyébként már utaltak néhány Marvel filmben. Először a 2011-es Thorban találkozhattunk a nevével, de két évvel később a Thor: Sötét világban is előkerült, legutóbb pedig az Amerika kapitány: A tél katonájában „tűnt fel”, mint HYDRA célpont.

Magyar nyelvű film előzetes

IMDb értékelés: 8,0 pont (/10)

Forrás: Storks IMDb adatlap

Doctor Strange 3D (2016. november 3.-tól)
8Elért pontszám