snowden-poszterMagyar cím (Korhatár): Snowden (12E)
Eredeti cím: Snowden
Műfaj: Életrajz, Dráma, Thriller,
Játékidő / Technikai információ: – perc / 2.35 : 1
Mozipremier (USA): 2016. szeptember 16.
Mozipremier (Magyar): 2016. szeptember 16.
DVD / Blu-Ray megjelenés:
Rendező: Oliver Stone
Forgatókönyvíró: Oliver Stone, Kieran Fitzgerald, Anatoly Kucherena (könyv), Luke Harding (könyv)
Filmstúdió: Endgame Entertainment
Magyar forgalmazó: Cinetel

A CIA tiszt Edwards Snowden nevét vélhetően mindenki hallotta a világon. A hozzákapcsolódó Snowden botrány bejárta az egész földtekét. Oliver Stone viszont egy filmen szerette volna bemutatni a történéseket. A főszerepet Joseph Gordon-Levitt kapta.

Történet

A történet a most 30-as éveiben járó Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) életének bizonyos szakaszait dolgozza fel. Snowden a CIA műveleti tisztje volt és azzal vált igazán híressé, hogy néhány szigorúan titkos dokumentumot a nyilvánosság elé tárt. A fájlok komoly dolgokról rántották le a leplet és nagy vihart kavartak. Kiderült belőlük, hogy az amerikai hírszerzés megfigyeli az emberek mobiltelefon-hívásait és az internetes tevékenységeket is nyomon követik.

Szereplők

Shailene Woodley, Scott Eastwood, Nicolas Cage, Joseph Gordon-Levitt, Timothy Olyphant, Zachary Quinto, Ben Schnetzer, Melissa Leo, Joely Richardson, Rhys Ifans, Keith Stanfield, Tom Wilkinson, Parker Sawyers, Christian Contreras, Michael Benz,

Képek

snowden-jelenetfoto-01 snowden-jelenetfoto-02 snowden-jelenetfoto-03 snowden-jelenetfoto-04 snowden-jelenetfoto-05 snowden-jelenetfoto-06 snowden-jelenetfoto-07 snowden-jelenetfoto-08 snowden-jelenetfoto-09 snowden-movie-trailer-2

Érdekességek

A Snowden Joseph Gordon-Levitt második életrajzi filmje rövid időn belül, hiszen nem olyan régen a Kötéltáncban is láthattuk. Abban a produkcióban Philippe Petit karakterét kelthette életre.

A rendezést Oliver  Stone vezényelte, akitől nem állnak távol a hasonló történelmi témákat feldolgozó alkotások. Elég csak A szakaszra gondolni, de a JFK – A nyitott dosszié vagy a Nixon is az ő kezéből került ki. Legutóbb a Vadállatokat rendezte, még 2012-ben, így négy év után jelentkezik újfent mozifilmmel. Ez a huszadik nagyfilmje.

A női főszerepre eredetileg Margot Robbie-t szemelték ki, aki azonban bokros teendői mellett nem tudott időt szakítani erre a filmre, így a Beavatott-széria sztárja Shailene Woodley lett a befutó, ő kapta Lindsay Mills szerepét. Woodley nem aprózta el a dolgokat, hogy minél hitelesebb legyen megtanult rúdtáncolni is a szerep kedvéért.

Többek között Nicolas Cage is feltűnik majd a végeredményben. Az övé mondjuk a hírek szerint egy kisebb szerep. Ezt Oliver Stone kedvéért vállalta be, hiszen még 2006-ban közösen készítették el a World Trade Center elleni támadásról szóló filmet.

A forgatókönyvet Stone nem egyedül írta, Kieran Fitzgerald is a segítségére volt, aki nem rég Tommy Lee Jones rendezéséhez is segítő jobbot nyújtott forgatókönyvíróként – A kelletlen útitárs szkriptjébe segített be. Stone és Fitzgerald egyébként  Anatoly Kucherena és Luke Harding könyvét használták alapul.

Magyar nyelvű film előzetes

IMDb értékelés: 7,4 pont (/10)

Forrás: Snowden IMDb adatlap

Snowden (2016)
7.4Elért pontszám