Többféle szétválasztó diéta létezik, s ezek mindegyike gyorsan és hatékonyan képes a fogyás folyamatának beindítására.A szétválasztó diéta  azt jelenti, hogy a gyomorba egyszerre csak egyféle élelmiszertípus kerül. Vagyis étkezésünk túlnyomó része – ciklusokként meghatározva – vagy fehérjéből vagy szénhidrátból áll.

 

images-2

 

Szervezetünk számára az emésztés egy igen energiaigényes művelet. Egy bőséges ebéd után mindannyian tapasztalhattuk már, hogy bizony elfáradunk és ahelyett, hogy az étel energiával töltene fel minket, inkább “hulla fáradtnak” érezzük magunkat. Ilyen esetben az emésztés túlterhelte szervezetünket.

A szétválasztó diéta azon az elven működik, hogy emésztésünk akkor a leghatékonyabb, ha gyomrunknak egyszerre csak egyféle élelmiszertípus emésztésével kell foglalkoznia. Két fő emésztéséhez ugyanis eltérő közeg szükséges; a fehérjék emésztése savas, míg a szénhidrátok emésztése lúgos közeget igényel.
A diéta lényege, hogy a fehérjében és a szénhidrátban gazdag ételeket egyszerre soha nem szabad fogyasztanunk. Viszont a fehérje illetve szénhidrát gazdag ételeket kiegészíthetjük úgynevezett semleges ételekkel. Ezek olyan ételek, amelyek szinte egyáltalán tartalmaznak fehérjét és szénhidrátot. Két étkezés között, amely szénhidrátot vagy fehérjét tartalmaz legalább négy órának kell eltelnie. Köztes étkezéseknek pedig leginkább gyümölcs javasolt.

A szétválasztó diéta alap élelmiszerei:
Szénhidrát tartalmú ételek: kenyér, gabona, rizs, tésztafélék, burgonyából készült ételek.Semleges élelmiszerek: zöldségek, saláták, nyers ételek, tejtermékek, zsiradékok, olajos magvak.
Fehérjék: hús, hal, tojás
Semleges élelmiszerek: zöldségek, saláták, nyers ételek, tejtermékek, zsiradékok, olajos magvak.
A semleges élelmiszerek a másik két csoport ételeivel szabadon keverhetőek., de a szénhidrát és fehérje tartalmú ételek egymással soha nem kombinálhatóak!

elvalaszto-dieta2
Szétválasztó diéta alapszabályai:

  • Mivel a cukros ételek megemelik az inzulin szintet, ezért lehetőség szerint kerüljük a cukor, az édességek és a sütemények fogyasztását, mert a jelentősen megemelkedett inzulin szint néhány órával későbbi csökkenése farkaséhséget eredményezhet.
  • Igyekezzünk teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani a fehér lisztből készült kenyér helyett. Az így bevitt rostok miatt tovább tart jóllakottság érzetünk és az inzulintermelést is csökkentjük.
  • Csak alacsony kalóriájú italokat igyunk, kerüljük a cukros üdítőket és szeszes italokat!
  • A szétválasztó diéta jellegéből adódik, hogy a szénhidrátokban gazdag ételek nem tartalmaznak húst, ami tulajdonképpen vegetáriánus menük beiktatását jelenti az étrendünkbe. A rizs, tészta és burgonya féléket ugyanis zöldségekkel érdemes kombinálnunk úgy, hogy mindig törekszünk nagyon kevés zsiradék használatára.
  • Amikor hús vagy halételt fogyasztunk, akkor pedig minden esetben csak zöldség köretet fogyasszunk. Ilyen esetekben lehetőség szerint kezdjük az étkezést nyers zöldségből készült salátával. Soha ne együnk a halakhoz, húsokhoz rizst, tésztát, kenyeret vagy krumplit!
  • Gyümölcsöt lehetőség szerint főétkezéssel együtt ne, csak tízóraira vagy uzsonnára fogyasszunk!