A legendás zenész, John Lennon özvegye, egy különös, japán képzőművésznő. Yoko Ono ezúttal köztéri szobrot készített. Három évvel ezelőtt született meg ez az ötlet.

Az installáció egy chicagoi parkban áll, a város déli részén fekvő Jackson parkban. A címe Skylanding. A földből kinövő hatalmas lótuszvirágszirmokat ábrázol a mű. A 12 acéllemez ívesen formázza a virág fejét.

yoko_ono_4

Yoko Ono az ünnepélyes átadón a következőket mondta a műről és környezetéről: olyan hely ez, ahol ég és föld találkozik. Alkalmat ad a múlt megismerésére, a jövő megteremtésére, ahol békében és harmóniában élhetünk egymással és a természettel.

yoko_ono_0

Érdekes átalakulás előtt áll a park, ugyanis a jövőben a Jackson park ad helyet az elnöki könyvtárnak is.

És hogy mi Yoko Ono magyar vonatkozása?

Mert hogy természetesen több is van.

yoko_ono_3

A magyar szülőktől származó, Londonban született Havadtőy Sámuel festő és galériatulajdonossal élt együtt több, mint húsz évig. E miatt többször járt Ono Magyarországon, és így kerültek több munkája a Ludwig Galériába.

Sámuel családja 56 elején egyébként visszatért Magyarországra, ahonnan aztán nagy nehezen tudott csak visszajutni Angliába. Mikor felnőtt művészként galériát alapított annak a Galéria56 nevet adta. Pontosabban a név Onotól származik, aki a képzőművészetben bekövetkező forradalomra utalt, ezzel a névvel.

yoko_ono_2

Egy szép napon talán Magyarországon is lesz a legendás Jonh Lennon özvegyének, Yoko Ononak köztéri szobra. Jó lenne!

yoko_ono_5

Related Posts