A nyár végétől egyre jobban ragaszkodnak hozzánk a kilók. Ennek egyszerű oka van: a szervezet elkezdi feltölteni télre a zsírraktárainkat. A természet nem tudja, hogy semmi szükség erre…

derek_11. Nézzük át otthon a hűtőt és a konyhaszekrényt, hiszen ami nincs kéznél, azt nem tudjuk nassolni! A véletlenül vagy ajándékba hozzánk tévedt csokinak, chipsnek és társainak mielőbb add ki az útját. Ajándékozd el vagy tedd be egy utcai ételgyűjtőbe.

2. Ha gyakran megéhezel, tarts a táskádban egészséges falatkákat. Akár te is megsütheted, de a boltok polcain is széles a választék. A termelői vásárok jó lelőhelyek, ahol magvakat, aszalványokat és sós vagy édes élőkenyeret is vehetsz! Bármit választasz legyen mellette valamilyen gyümölcs vagy zöldség, amit elropogtathatsz.

eves_1

3. Fele adagot vegyél a tányérodra, és ne egyél 6 óra után! Ez két roppant egyszerű és hatékony módszer. A teli tányér azt követeli: egyél meg az utolsó falatig!, de ezt te most nem akarod megtenni… A félig pakolt tányér, pedig arra kér: kérlek, ossz be minden falatot, mert ezzel kell jóllaknod! Csodákat várhatsz ettől a módszertől!

4. Lassan, és alaposan rágj! A jól megrágott falatokat könnyebben emészted, és evés közben a nyálmirigyek is kiürülnek. Ez jóllakottság érzést okoz, amitől elégedett hangulatod lesz.

5. Ha úgy érzed, elkerülhetetlen, hogy rávesd magad egy nehéz nap után egy nagy evésre, találj ki mást helyette, ami eltereli a figyelmed! Írj listát ezekről. Például: kipakolni a fiókot, kihegyezni a ceruzákat, kiválogatni a nyári fényképeket, virágot átültetni, (megtanulni) kötni vagy horgolni, papírfonással tárolódobozt készíteni.

5+1. Sportolj! A pici, de rendszeres sport is sport. Tapasztald meg a testedet, az izmaidat, ismerkedj meg a képességeiddel, és keresd meg a számodra megfelelő mozgásformát.  Aztán söpörd be az elismerő pillantásokat és dicséreteket, hiszen megérdemled!