Már maga a láz is, de főként a lázgörcs a kisgyerekes anyukák réme, valóságos lázfóbia alakult ki a szülők körében, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ilyen esetben mi a teendő, illetve  kétségbeesésükben képtelenek felmérni, valóban annyira súlyos-e a helyzet, ahogyan azt gondolják.

1

 

Nem kell minden lázas betegségre rögtön antibiotikumot adni

 

 A láz önmagában nem betegség, hanem jel, a gyerekkori betegségek leggyakoribb tünete.

Fontos megkülönböztetni az akut és az elhúzódó lázas állapotot.

Az akut általában pár napig tart, majd elmúlik.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

2

De meg kell keresni az okát, mivel jelezhet egy fülgyulladást, vizeletfertőzést, légúti fertőzést, vagy tüdőgyulladást, hasmenést.

Az elhúzódó lázas állapot két-három hétig, vagy ennél tovább tart, és sok esetben a lázon kívül más tünet nem is jelentkezik, viszont fontos egy átfogó, teljes kivizsgálás, mivel előfordul, hogy a láz jelezte fertőzés nyomán komolyabb betegségeket fedeznek fel, mint például a tbc vagy cukorbetegség.

3

 

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

A mérés pontosságát számos tényező befolyásolja

Miként kell helyesen mérni a gyerek lázát annak érdekében, hogy pontos értéket kapjunk?

A régi ajánlások szerint egyéveskor alatt a végbélben ajánlott mérni, egy éves kor után pedig a hónaljban, viszont a legfrissebb, 2013-as ajánlások minden esetben a hónaljt nevezik meg.

4eb7a29826b025593866257

A lázmérők széles választéka kapcsán , tökéletes lázmérő nincsen, és nem igaz, hogy a drága darabok pontosabb értékeket adnak.

A hagyományos, higanyos lázmérő előnye, hogy pontosan mér, viszont ha véletlenül eltörik, fennáll a higanymérgezés veszélye.

A digitális, hajlítható végű is elég megbízható, ami a pontosságot illeti, ellenben amikor az elem kezd lemerülni, már veszít a pontosságából.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

termometro-digital-bebe

A digitális kijelzőjű cumi nem minden esetben válik be, hiszen vannak gyerekek, akik eleve elutasítják a cumit, nehéz rávenni őket, hogy két percig a szájukban tartsák.

A mérés pontosságát számos tényező befolyásolja. Például a hónalj esetében az izzadt bőr, vagy ha a higanyos lázmérőt nem tartjuk elég ideig – legalább 5 percig – a hónalj alatt.

753x440

Amennyiben a végbélbe helyezés módszerét választjuk, csecsemőknél egy centiméterig ajánlott bevezetni a lázmérőt a végbélbe, nagyobb gyerekeknél már 1,5-2,5 cm-ig is felhelyezhető.

Ez esetben számolni kell azzal, hogy ha érintkezik a széklettel, ennek a melegsége hatására szintén téves értéket mutathat.

Emellett fontos odafigyelni arra, hogy a végbélben eleve a reálisnál 0,5 fokkal magasabb értéket kapunk.

baby-fever-when-to-give-medicine-and-when-not-to-some-safe-natural-remedies-980x551

Minél több folyadékot

A gyerekek életkori sajátosságait sem kell figyelmen kívül hagyni a lázcsillapítás során.

Az újszülöttek hőszabályozása fejletlen, nagyon könnyen kimelegednek, például ha túlságosan fel vannak öltöztetve, vagy túl meleg van a szobában.

A folyadék-háztartásuk is ingadozik, így könnyen kiszáradásos láz léphet fel.

como-manejarnos

Ilyen esetben egyszerűbb a megoldás, hiszen folyadékbevitellel enyhíthetők a tünetek.

Megoszlanak a vélemények annak kapcsán, hogy kell-e azonnal, már az első tünetek megjelenésekor csökkenteni a lázat. Az egyik tábor azt állítja, igen, mert a láz izomfájdalommal és egyéb komplikációkkal jár, és fölösleges kitenni ezeknek a gyereket.

i_hromnapos_laz

Ezzel szemben az azonnali lázcsillapítás ellen állást foglalók arra hivatkoznak, hogy a szervezetnek megvannak a maga természetes mechanizmusai, amelyekkel küzd a láz ellen, és hagyni kell, hogy tegye a dolgát, hiszen a gyógyszerek mérgezik a szervezetet, tönkreteszik a májat.

A szakorvos véleménye viszont az, hogy minden esetben az arany középutat kell megkeresni.

index

38 fok alatt még nem beszélünk lázról, csupán hőemelkedésről, a szervezet csak jelez, tehát nem kell azonnal antibiotikumot adni, hanem ajánlatos türelemmel várni, ha a gyerek általános állapota egyébként jó, játszik tovább.

Ha megy fölfele, akkor kell lépni

la_z.

A szülők ilyenkor hajlamosak emelni a hőmérsékleti értékeket a lakásban, betakarni és jól felöltöztetni a gyereket, valósággal dunsztba helyezik.

De nem ez a teendő, ehelyett inkább szellőztessünk a lakásban, ne erőltessük az étkezést, és figyeljünk arra, hogy minél több folyadékot vigyünk be a szervezetébe.

Láz esetén 37 fok felett minden egyes fok 10 százalékkal növeli a folyadékszükségletet.

shutterstock_47335828

Tehát ha 39 fokra emelkedik a láz, a gyerek szervezetének 20 százalékkal több folyadékra van szüksége.

A kiszáradás egyik figyelmeztető jele , ha sír a gyerek, de nincs könnye, száraz a bőre, hidegek a végtagjai, aluszékony és kevesebb a vizelete.

A megengedett napi gyógyszer-adagot ne haladjuk meg

Az otthoni lázcsillapításnak két módszere van: az egyik a gyógyszeres, és itt figyelembe kell venni a gyerek életkorát, amikor a kúp, szirup vagy tabletta között kell döntenünk, például egyes szakkönyvek szerint ötéves kor alatt nem ajánlott tablettát adni.

shutterstock_124303936

A gyógyszerek esetében arra kell odafigyelni, hogy a megengedett napi dózist ne haladjuk meg, és ne kombináljuk a különféle készítményeket, csupán felváltva, 4-6 óránként adjuk ezeket, 10-15 mg-nak megfelelő adagot minden testtömeg-kilogrammra.

A gyógyszeresen kívül sok szülő a fizikális lázcsillapítással próbálkozik, azaz a hűtőfürdőzéssel, vagy a teljes test borogatásával.

the-scoop-on-newborn-poop1

Ez önmagában azonban nem elegendő, gyógyszeres kezeléssel kell kombinálni.

Fontos kiemelni, hogy a lázcsillapítás során ne arra törekedjünk, hogy a gyermek láza teljesen lemenjen, hiszen a nagy hőmérséklet-változás is ugyanúgy megviseli a szervezetet, ez esetben a fokozatosságon van a hangsúly. 7

A hűtőfürdő esetében például, ha a gyereknek 40 fokos láza van, ugyanilyen hőmérsékletű vizet készítsen az édesanya, és fokozatosan hűtse azt.

4

A nagyanyáinktól tanult házi módszerek kerülendők

Néhány furcsa, nagyanyáinktól hallott módszer , amelyet sajnos manapság is sok szülő előszeretettel alkalmaz lázcsillapításra, annak ellenére, hogy nemcsak hatástalan, de ártalmas is lehet a gyerekre nézve.

Ilyen az ecetes borogatás, amely hígítatlan formában felmarja a bőrt, és égési sérüléseket okoz.

6

Ugyanilyen veszélyes a pálinkás borogatás, hiszen a bőr teljes felületén felszívódó alkohol miatt a jó szándékú kezelés alkoholmérgezéssel végződhet.

Hasonlóképpen nem vezet eredményre a mákfőzet, a hideg tej itatása a gyerekkel, a reszelt krumplis zokni, a test mustárral való bekenése, sem pedig a káposztaleveles borogatás.

A jeges fürdő pedig határozottan ellenjavallt.

78294464

Ha az orvos azt mondja, szükséges a beutalás, annak nyomós oka van

A  legtöbb szülő retteg attól, hogy beutalják a gyerekét, viszont ha ez megtörténik, azt jelenti: a szakemberek a vizsgálatok eredményeit látva, nem merik orvosi felügyelet nélkül hagyni a babát.

Gyermek betegségek - Lázgörcs

Gyermek betegségek – Lázgörcs

Ennek ellenére sajnos akadnak szülők, akik ellenállnak, és saját felelősségükre hazaviszik a gyereket, ami ilyen körülmények között felelőtlenségnek számít.

Az első lázgörcs után forduljunk orvoshoz

A lázgörcs pontos oka mindmáig ismeretlen.

Bizonyos genetikai összefüggésekre világítottak rá a kutatások, azaz ha valamelyik szülőnél előfordult gyerekkorában, nagyobb a valószínűsége, hogy a gyereknél is előáll.

9

A statisztikák szerint a hat hónap és öt év közötti gyerekek 3-4 százalékánál legalább egyszer fellép a lázgörcs, öt év felett viszont már nem jellemző.

A kisgyerekes anyukák rémét, a lázgörcsöt a láz hirtelen emelkedése váltja ki, és a következő tünetekről lehet felismerni: megmerevedik a test, a végtagok ritmusosan rángatózni kezdenek, az arc sápadttá válik, elkékül, az arcizmok megfeszülnek, a gyerek hörögni kezd és fixen egy pontba néz, általában fel vagy oldalra.

Az  egyszerű lázgörcs átlagban 1-3 percig tart, és nem okoz neurológiai károsodást.

11

Ha a roham időtartama a 15 percet meghaladja, már az összetett változatról beszélünk.

Minden esetben az első lázgörcsnél orvoshoz kell fordulni, mivel részletes kivizsgálás indokolt.

Az ilyen helyzetek természetesen sokkolják a szülőt, amikor először jelentkezik a roham, lehetőleg ne essen pánikba. Arra koncentráljon, hogy fordítsa oldalra a gyermeket és a légutait tartsa szabadon.

Semmiképpen nem szabad hanyatt fektetni, a rángatózó végtagokat pedig nem szabad leszorítani.

beteg-a-gyerek-1a

Arra is oda kell figyelni, hogy lázgörcs alatt ne tegyünk semmit a szájába, még vizet sem, ilyen esetben kizárólag kúppal csillapítsuk a lázat.

Az is tévhit, hogy ki kell húzni a gyerek nyelvét, mert lenyeli.