Nem csak gyerekeknek! Sőt!

Amikor elkezdtem nézni azt gondoltam, rögtön kikapcsolom… Tudom, hogy felnőtt poének is kellenek, de mit akar ez a razfilm tőlem, hogy az Mission Impossible és a Tomb Raider pörgésével indít. Aztán beállt a ritmusa és most alig várom, hogy újra megnézzem!

1 Karácsonyi Artúr

Frenetikus! Az alapötletet valószínűleg az adhatta, hogyan vezényli le a Mikulás egyetlen éjjel a világ összes gyermekének megajándékozását.

(Angol-amerikai filmként itt arról a Mikulásról van szó, aki aki nálunk a Jézuska és Szenteste érkezik. Tehát nem az a puttonyos Szent Miklós, aki december 6-án kap főszerepet.)

artur1

Megismerjük Télapó őszintén szókimondó és szimpatikusan egoista édesapját. Rózsás arcú feleségét, aki az élethosszig tanulás híve. Tökéletes nő, feleség, anya. Kifogástalan teremtés!

Télapó és két gyermeke tökéletes áthallása a texasi olajmágnás család, a Ewing-ok családregényének. Akárcsak a Dallasban, a papa ragaszkodik a pozícióhoz, az idősebb testvért hajtja az ambíció, a legkisebb csupa szív.

Mindenki jó a maga módján, csak mindenkinek más a módja.

artur3

A manók pedig… A manók az idegducok, a megtestesült lelkiismeret, a láthatatlan, de az élethez nélkülözhetetlen atomok. A hópihék: nincs közöttük két egyforma, de ha nincsenek sokan nem lehet nélkülük tél.

A rénszarvasok a legkedvesebb, nagytestű, hosszú szőrű kutyák személyiségét kapták. Hűségesek, jól szolgálnak, néha elcsalingáznak, de kiszámíthatóak és tele vannak meglepetésekkel.

Muszáj külön kiemelni Téltata öreg Táltosát, aki kiszolgált, nyavalyáktól szenvedő házi ölebként él, de ugyanaz a féktelen, erős rénszarvas, akinek helyén van a szíve és duzzad az erőtől.

artur4

Az emberiség felnőttjei gyanakvóak, és kicsit üldözési mániások. Erősen hiszik, hogy az a jó “nyelv”, amit ők beszélnek, és aki ezt nem érti az ellenség.

Valahogy szőrmentén szóba kerül a túlnépesedés is: a régi Mikulások pikk-pakk elérték a világ összes gyerekét egy éjszaka alatt. De ez most már egy másik világ…

Új kihívások, csapatmunka, amit azonban nem lehet lélek nélkül végezni.

Ha kedved van, nézd meg a következő mesefilmeket is, ezekről legközelebb fogok írni bővebben.

artur5

2. Niko

Egy kis rénszarvas keresi az édesapját. Szeretne megtanulni repülni, mert azt hallotta a mamájától, hogy az apukája egy rénszarvas volt, aki a Mikulás szánját húzta.

3. 9 kutya karácsonya

Ahogy az Igazából szerelemben felmerül a kérdés, voltak-e jelen polipok Jézus születésénél, úgy kerül most itt terítékre a kérdés: tudnak-e a kutyák segíteni Mikulásnak?

3+1. Kung-Fu Panda karácsonya

Po dilemmája, hogy a családjával vagy a hivatali teendőivel, barátaival töltse a téli ünnepek rendezvényét házigazdaként.

Innen folytatjuk!