a-nagy-fal-poszterMagyar cím (Korhatár): A Nagy Fal (12E)
Eredeti cím: The Great Wall
Műfaj: Akció, Kaland, Fantasy,
Játékidő / Technikai információ: – perc / ARRIRAW (6.5K) (source format)
Mozipremier (Israel): 2016. szeptember 29.
Mozipremier (Magyar): 2017. január 5.
DVD / Blu-Ray megjelenés: –
Rendező: Yimou Zhang
Forgatókönyvíró: Max Brooks (történet), Tony Gilroy,
Filmstúdió: Legendary East, Atlas Entertainment, Kava Productions
Magyar forgalmazó: UIP-Duna Film

Zhang Yimou soron következő akciófilmje egy talán kevésbé ismert történetét meséli el a néző számára. Az amerikai és kínai koprodukcióban megvalósult alkotás főszerepében Matt Damon igyekszik megmenteni az emberiséget.

Történet

A történelem órák egyik izgalmas részét képezhette a kínai Nagy Fal és annak története. Az akkor tanultak szerint védővonalként húzták fel a szóbeszéd szerint Holdról is látható, végtelen hosszúnak tűnő építményt. Ezt Zhang Yimou filmje sem cáfolja. A fal valóban azért készülhetett el, hogy megállítsa a támadásokat. A filmben azonban nem a vad hunok vagy valamelyik hasonló habitusú nép jelenti a veszélyt, hanem fantasy-be illő, rémséges szörnyek.

A fal azonban önmagában nem elég. Egy elit osztagra is szükség van, a legjobb katonákkal teletűzdelve, hogy biztos legyen a győzelem. A tét pedig nem kicsi.

Szereplők

Matt Damon, Pedro Pascal, Tian Jing, Willem Dafoe, Andy Lau, Eddie Peng, Numan Acar, Lu Han, Kenny Lin, Hanyu Zhang, Cheney Chen, Junkai Wang, Xuan Huang, Ryan Zheng, Yu Xintian,

 

Képek

a-nagy-fal-poszter a-nagy-fal-jelenetfoto-10-150x150 a-nagy-fal-jelenetfoto-09-150x150 a-nagy-fal-jelenetfoto-08-150x150 a-nagy-fal-jelenetfoto-07-150x150 a-nagy-fal-jelenetfoto-06-150x150 a-nagy-fal-jelenetfoto-05-150x150 a-nagy-fal-jelenetfoto-04-150x150 a-nagy-fal-jelenetfoto-03-150x150 a-nagy-fal-jelenetfoto-02-150x150 a-nagy-fal-jelenetfoto-01-150x150

Érdekességek

Egy ideje már formálódik a film ötlete. A sztorit Max Brooks találta ki, akinek az elrugaszkodott történetekért nem kell a szomszédba menni. Ő volt az, aki a Z világháború alapjául szolgáló könyvet megírta. A film ötletgazdája is ő, bár mellette többek között Edward Zwick is dolgozott a projekten. Utóbbi szakember egyébként is bizonyította, hogy szereti a keleti dolgokat. Ő rendezte néhány évvel ezelőtt a Tom Cruise főszereplésével készült Az utolsó szamurájt. Zwick pedig nem csak a forgatókönyvön ügyködött, hiszen jó ideig úgy tűnt a rendezés is az övé lehet.

Végül ebből nem lett semmi, helyette inkább ismét Tom Cruise-zal dolgozhatott együtt a Jack Reacher második részén. Amikor Zwick ült a projekt rendezői székében, akkor Henry Cavill nevét pletykálták a főszerepre.

Igaz több nevet is emlegettek az előkészületek folyamán. Úgy tűnt, hogy Alexander Skarsgard, Benjamin Walker vagy akár Bryan Cranston is szerepet kaphat ebben a filmben. Végül az amerikai színészek közül Matt Damon és Willem Dafoe lett a befutó. – A rendezést pedig egy kínai szakember kapta, Zhang Yimou személyében.

Magyar nyelvű film előzetes