artur-kiraly-a-kard-legendaja-poszter Magyar cím (Korhatár): Artúr király – A kard legendája (12E)
Eredeti cím: King Arthur: Legend of the Sword
Műfaj: Akció, Kaland, Dráma
Játékidő / Technikai információ: – perc / 2.35 : 1
Mozipremier (Angol): 2017. március 24.
Mozipremier (Magyar): 2017. március
DVD / Blu-Ray megjelenés:
Rendező: Guy Ritchie
Forgatókönyvíró: Joby Harold, Guy Ritchie,
Filmstúdió: Safehouse Pictures, Village Roadshow Pictures, Warner Bros.
Magyar forgalmazó: InterCom

 

Artúr király történetét, a közismert lovagkalandot már megannyi formában és változatban láthattuk a vásznon. Guy Ritchie azonban még nem nyúlt a legendakörhöz, 2017-ben viszont ez megváltozik. Charlie Hunnam főszereplésével jön a Guy Ritchie-féle Artúr király történet is.

Történet

Artúr király (Charlie Hunnam) legendája még az 1100-as években íródott. Bizonyos Geoffrey of Monmouth angol történetíró ötölte ki a kalandot és a hozzákapcsolódó legendakört, amely azóta is virágzásnak örvend.

Az eredeti legenda szerint Artúr a brit Uter Pendragon király és Yguernen cornwalesi hercegné asszony fia volt, akit anyja titokban nevelt. Majd Merlin kiadta egy dajkának, miután többen is ármánykodtak ellene.

Ő volt az a legendabeli alak, aki 20 évesen kihúzta az Excaliburt a sziklából, majd a kard varázslatos erejével és hatalmas bátorságával egyesítette a királyságot. Ő hozta létre Camelot várát is, ahol az egyenlőséget jelképező kerekasztal is megtalálható volt.

Szereplők

Charlie Hunnam, Annabelle Wallis, Jude Law, Aidan Gillen, Katie McGrath, Eric Bana, Georgina Campbell, Djimon Hounsou, Astrid Bergès-Frisbey, Daniel Stisen, Mikael Persbrandt, Tom Wu, Freddie Fox, Adrian Bouchet, David Beckham

 

a-szepseg-es-a-szornyeteg-jelenetfoto-02-150x150 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-01 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-02 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-03 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-05 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-04 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-06 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-07 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-08 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-09 artur-kiraly-a-kard-legendaja-jelenetfotok-10

Érdekességek

Artúr király története a vásznon már többféle módon is megelevenedett. Voltak filmek, amelyek az időutazás témakörét is bevettették, volt ahol a varázsló, Merlin kapta a főszerepet. Egy biztos, Guy Ritchie változata merőben más lesz, mint bármelyik eddigi Artúr király film. A direktor ugyanis már a történet alakításába is belevitte saját stílusát. Hősünk egy utca nevelte király lesz, de a rendezőre annyira jellemző szórakoztató és megunhatatlan narratíva sem marad el, ráadásul akár az eredeti történettől való komoly elrugaszkodásra is számíthatunk.

Ami már az előzetesekből is kiszűrhető, hogy nem leszünk híján mágusoknak, óriás kígyóknak vagy harci elefántoknak sem.

A főszerepet illetően sokáig úgy tűnt, hogy Henry Cavill illetve Jai Courtney lehet a befutó. Azonban a szélárnyékból előtörve végül Charlie Hunnam kapta Artúr király szerepét.  A színész igazán komolyan készült a szerepre, hogy egy erős és bátor király látszatát keltse, komoly edzésmunkát végzett, hogy minél jobb formába kerüljön.

A stúdió tervei szerint ez a film csak az első felvonása lenne egy  hatrészes filmcunaminak. A rendezés azonban nem végig Guy Ritchie kezében volt. Egy időben úgy tűnt, hogy David Dobkin lehet a befutó. Ekkoriban Artúr király szerepére Kit Harington nevét emlegették Lancelot szerepében pedig Joel Kinnaman tűnhetett volna fel. Az akkori tervek viszont meglehetősen drágának bizonyultak. Így aztán Artúr király szerepére Colin Farrell-t szemelték ki, míg Merlin Gary Oldman-ként kelhetett volna életre. Ám ebből a szereposztásból sem lett semmi.

Magyar nyelvű film előzetes