Nagy port vert fel 2002-ben, amikor Amszterdamban trükkös módon, a kiállítótérbe a tetőn át bejutva, ismeretlen tettesek elloptak két nem biztosított Van Gogh festményt. A tettesek továbbra sincsenek meg, de a két kép igen.

Van Gogh termékeny és különös festő volt. Életútja és képei is különös utat jártak. Ha szeretnél róla többet megtudni ajánljuk a Vicent és Theo című filmet. Ha kedveled Tim Rothot és/vagy Paul Rhys-t, akkor semmiképpen ne hagyd ki!

vincent_van_gogh_1

A műkincsek útja sokszor kalandos, és sok-sok nagyszerű alkotás magángyűjteményben pihen, soha nem kerül a széles látogatóközönség szeme elé. Nem így volt ezzel ez a két festmény, amíg 2002-ben eltűnt a múzeumból. Nem tudhatjuk, hogy 2002-től 2016 őszéig hol volt Van Gogh két ellopott képe, de az olasz rendőrség bejelentése szerint a nápolyi maffia raktárában találtak rá a páratlan fogásra.

A két mű az 1882-ben készült Tenger Scheveningennél, és a 1884-ben festett A gyülekezet elhagyja a nueneni református templomot.

Szakértők kiderítették, hogy ez alatt az idő alatt, bár nem voltak tökéletes helyen, mégsem viselte meg őket ez az időszak annyira, hogy restaurálás után, ismét a nézők elé kerülhetnek miután ismét keretbe helyezik őket, és átesnek a szükséges eljárásokon.