Nagyszerű kilátások azoknak, akik a hosszú életet célozták meg. Egy japán, egy mexikói és egy olasz asszony a bizonyíték arra, hogy nem lehetetlen 117 évig élni.

1.

Egy 2015-ös sajtóhír újságolta, hogy a világ legidősebb embere egy nő, aki 117 éves. Egy Japán szeretetotthonban köszöntötte családja születésnapján.

117_j

Korához képest nagyszerű étvágyáról számolt be a híradás, és hogy kedvence a ramen tészta marharaguval.

Okava Miszaonak hívják. A fia 92 éves, a dédunokája 2 éves. Anno 1919-ben ment férjhez. Három gyermeknek adott életet, akik négy unokával és hat dédunokával ajándékozták meg.

Japánban több mint 58 ezer százévest vagy annál idősebb embert tartanak nyilván. Így talán nem is olyan lehetetlen, hogy valaki megérje akár 117 éves életkort. A Japán férfiak átlagéletkora 80, a nőké közel 87 év.

Ezek után az sem meglepő, hogy a világ legidősebb férfija szintén Japán volt. Momi Szakarinak hívták és 112 évet ért meg.

Egyébként 2014-ben, 115 évesen hunyt el a világ addig legidősebbnek tartott asszonya.

2.

2016 nyarán hallottunk Trinidad Alvarez Liráról. Ő Mexikóban élt és sok évig járt a dokumentumok után, hogy elismerjék 1898-as születését.

117_tal

Egy nap megérkezett a kormány levele, amiben elfogadták bizonyítékait, és elismerték, hogy 117 éves. Egyúttal küldtek egy nagyobb pénzösszeget tartalmazó csekket.

Néhány órával az értesítés kézhezvétele után belehalt az izgalomba. Szívrohamot kapott. A család így már nem vehette át az összeget…

3.

A harmadik hölgy Olaszországban él. Emma Morano-nak hívják. 1899-ben született.

117

Húsz évesen javasolta az orvosa, hogy vérszegénysége ellen minden nap egyen meg két nyers és egy főtt tojást. A jelek szerint bevált a doktor receptje.

A mai napig tartja a tojásra vonatkozó ajánlást. Mellé kevés csirkehúst, zöldséget és gyümölcsöt csipeget. Egyre ritkábban eszik húst is, mert azt hallotta róla, hogy rákot okoz. Gyermekei nem élnek már, az unokáiról nem tudunk.

A hölgy mégsem magányos, hiszen sokakat érdekel. Sajnálom, hogy ezek a híradások nem mesélnek a hölgyek habitusáról, személyiségéről, életbölcsességeiről. Nagyon kíváncsi lennék az életútjukra is. Különös tekintettel a gyermek és fiatalkori évekre, a múlt századból. Vajon mi mindent tapasztaltak?