Rögtön puha, rögtön süthető tészta

Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
A sütési ideje mindössze 10 perc  és valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is  marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük ! 🙂

Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

images2

 

Hozzávalók:

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor (30 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fele arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás

 

Elkészítése:

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Mikróban egy picit meg lehet pörgetni a a felkockázott margarint, és kivenni, mikor éppen hogy elkezd megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Csak addig kell keverni, míg úgy nagyjából összekeveredik a liszt a ragacsos anyagokkal.
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrni, majd három egyenlő részre osztani.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtani kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.

images

6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.

A díszítés ami igazán egyedivé teheti – bátran próbálkozzunk!

 

images1