Szabó Zsófiék új kiskutyája

A fajta neve: pomerániai törpespitz (vagy törpespicc), és merő cukiság a kutyus. Első ránézésre olyan, mint egy egészen apró termetű, nagy bundájú mackó és kutya keveréke. De vajon milyen a természete?

kuty1

Zsófinak nem ő az első kutyája, de termete miatt Gyémántot férje nem engedte be a lakásba. Azonban Sarka Katáék kis termetű pomerániai törpespitze, Tara megtetszett az ifjú párnak, így ők is törpespitz gazdik lettek. Katáék egyébként 2015. szeptembere óta élnek együtt Tarával. Íme az első fotó Taráról Kata kislányával, Noncsival:

kuty5

Zsófiék először Happynek szerették volna nevezni az apróságot, de Zsoltnak jobban a szájára állt a kézenfekvő Picur elnevezés. Így Zsófi férje lett végül a keresztapja az új kis jövevénynek, aki időközben megszokott náluk, és összebarátkozott Gyémánttal is.
15043778_1813822638903775_502508111320317952_n

Milyen is a törpespitz?

A pomerániai tröpespitz ragaszkodó apróság, amely erősen kötődik gazdájához. Termetéhez mérten mozgékony, vidám, nem túl félénk és családcentrikus. Tenyésztett fajtáról van szó, amely már kevéssé hasonlít ősére. Marmagassága kb. 20 centiméter, a szukák 2-2,5 kg, a kanok 3-4 kg súlyúak. Nagyszerű mozgásteret talál akár egy lakásban is, ára 70 ezer forint körül mozog.

Tenyésztik: fekete, fehér, krém, narancssárga, narancssárga-fekete, krém-fekete, foltos, fekete és cserszínben, ezt az eredetileg hófehér kiskutyát. Ahogy írtuk is, családcentrikus, és mellette szól még, hogy gyorsan tanul, így megállja a helyét terápiás kutyaként is. Hatalmas, hosszú farokszőre hátára borul, még inkább hangsúlyozva mackós alkatát. Járása igen jellegzetes, gyors kis akciómozgások jellemzik.

kuty6

Boo, a világ legcukibb kutyája

A fajta egyébként igen népszerű. A világ egyik legismertebb pomerániai spitze Boo, aki 7 millió követőt tudhat magáénak a világhálón. Eredetileg ő is hosszú és sűrű szőrű volt, de a kutyakozmetikus ollójával kicsit átszabta megjelenését, ami meghozta neki a sikert.

kuty2

Boonak már könyve is megjelent A világ legcukibb kutyája címen. A kiadvány elsősorban fotókban mutatja be az apróság életét. Nem tudjuk hol él, ki a gazdája, de a Time magazinnak adott már interjút. Boo gazdija J. H. Lee álnéven mutatja be 2009 óta kedvencét.