A paleolit táplálkozás segítséget jelenthet a fogyásban, hatékonyan lehet vele kezelni a különböző betegségeket és azok megelőzésében is részt vesz. A paleolit diéta követésével kiküszöbölhetőek korunk népbetegségei, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák és az autoimmun betegségek.

Sok tekintetben a paleolit táplálkozás nem más, mint egy alacsony szénhidráttartalmú étrend, ahol a hangsúly a teljes értékű fehérjén van és a szénhidrátok mellőzésén. A paleo diéta során érdemes sok friss zöldségek fogyasztani, Kerülni kell a keményítőtartalmú növényeket, a bab, a kukorica, a burgonya például igen nagy mennyiségben tartalmaznak keményítőt, így ezeket nem szabad enni.  Viszont gyümölcsöt is lehet fogyasztani. A valódi paleo étrend nem tartalmaz riszt, búzát, árpát, zabot és más gabonaféléket sem. A paleolit étrend követői nem esznek kenyeret sem. A tejtermékek és a feldolgozott élelmiszerek sem részei a paleolit diétának.

Ne adjunk sót az élelmiszerekhez. A régi korok emberei sem használtak sót az ételeikben. A só igen káros, mivel ízfokozó hatása gyengíti az ízlelőbimbók hatásfokát és egy idő után kevésbé fogjuk érezni az ízeket. só nélkül viszont megérezhetjük az ételek természetes zamatát.

images

  • A paleolit diéta egyik fő jellemzője, hogy kiiktatja azokat a gabonákat, amik glutént tartalmaznak, valamint mindenféle tejterméket és hüvelyest is. Ezek az ételek a paleolit korszak után, a mezőgazdaság megjelenésével váltak elérhetővé, körülbelül 10.000 évvel ezelőtt, viszont az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni hozzájuk. A gabonák és a hüvelyesek lektineket tartalmaznak és egyéb olyan vegyületeket, amik potenciálisan károsítják a bélbolyhok működését, ami gyulladásokhoz és autoimmun reakciókhoz vezethet. A laktóz és a tejben található kazein fehérje is hasonló problémákat válthat ki.
  • Ma egyre népszerűbbek a feldolgozott élelmiszerek, a finomított liszt, ami ott van a reggeli gabonapelyhekben, a kenyérben, a rizs, a finomított cukor, ami a sütőipari termékekben, üdítőkben, gyümölcslevekben is jelen van, a mesterséges édesítőszerek, az energiaitalok, a fehérjepótlók, a fagyasztott termékek. Pedig ezeket egyáltalán nem ajánlott fogyasztani, mivel rengeteg mesterséges és káros összetevőt tartalmaznak. Ezenfelül ezekben az ételekben sok vegyi anyag, adalékanyag is van, amiknek tápértéke igazán minimális.
  • A paleolit táplálkozás a valódi és egész élelmiszerek részesíti előnyben. A nem keményítőtartalmú zöldségek, a friss gyümölcsök, a fehérjében gazdag húsok, a halak, a tenger gyümölcsei, a fűvel táplált állatok húsa, a kókuszolaj, az olívaolaj, az avokádó olaj, mind-mind beilleszthetőek a paleolit diétába.

images-2

A paleolit étrendre vonatkozó tanácsok:

  • Ha a paleolit étrend mellett döntünk, akkor fontos arra figyelnünk, hogy mindennap fogyasszunk húst és zöldségeket, valamint gyümölcsöket.
  • Ne adjunk sót az élelmiszerekhez.  A só igen káros, mivel ízfokozó hatása gyengíti az ízlelőbimbók hatásfokát és egy idő után kevésbé fogjuk érezni az ízeket. só nélkül viszont megérezhetjük az ételek természetes zamatát.
  • Az egyetlen ital, amit a paleolit táplálkozás megenged az nem más, mint a víz. de vizet is csak akkor kell fogyasztanunk, ha szomjasak vagyunk. A legjobb az olyan ásványvíz, ami igazoltan mentes mindenféle adalékanyagtól, klórtól és flourtól.  Ha koffeinre vágyunk, akkor kávé helyett bio zöld teát fogyaszthatunk, mivel ez a legkevésbé feldolgozott. A kókusztej is egy igen egészséges paleo ital.
  • Paleo édesítőszernek minősül a méz, a stevia, a nyírfacukor, de ezeket is csak korlátozott mennyiségben fogyasszuk. Egyébként egy idő után érezni fogjuk, hogy kevesebb édes ízre vágyik majd a szervezetünk.
  • Az alkoholos italok is kerülendőek a paleo étrendben, az élesztő is egy igen ellentmondásos anyag, jobb elkerülni.

A paleo élelmiszereknek igen magas a tápanyagtartalma, így nem szükséges külön a vitaminpótlás. Egy kivétel van ez alól: a D-vitamin. D-vitamint kell szedni azoknak, akik nem tartózkodnak egész évben a napon vagy nem esznek elegendő májat. Ha nem fogyasztunk elegendő halat, akkor omega-3 kapszulát sem árt szedni.

A paleolit étrendben akkor kell enni, amikor megéhezünk és nem a meghatározott napszakokban.