Az ünnepek alatt a megszokottnál is nehezebb betartani a tanácsot, hogy többször együnk keveset.

Sokan ilyenkor szinte folyamatosan tömik magukat.

A hosszúra nyúló ünnepi periódus alatt gyakran jelentkeznek emésztési, székelési gondok.

12

A karácsonyi ünnepek alatt fokozódik a kalória bevitel, ráadásul ilyenkor végképp és érthetően nem szempont az egészséges táplálkozás szabályainak követése.

De ennek bizony lehetnek igencsak kellemetlen következményei is, ahogy ezt legtöbben saját tapasztalatukból is tudják.

8

A zsíros fogások kisebb-nagyobb hasmenést okozhatnak, ugyanakkor a „kötelező” mákos bejgli a tölteléke miatt akár székfogóvá is válhat.

A mák minimális ópiumtartalmánál fogva lassíthatja ugyanis a bélműködést, és könnyen belátható, hogy ezzel hozzájárulhat a kellemetlen szorulás kialakulásához is.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

De gyakran olyan betegségek is jelentkezhetnek ebben az időszakban, amelyek korábban nemigen mutatkoztak vagy éppen rejtve maradtak.

4

A zsírral túlterhelt epehólyag begyulladhat, a hasnyálmirigy pedig nemcsak a sok ételre, de a sok italra is válaszolhat gyulladással.

Az ünnepek alatti mozgáshiány szintén rosszat tesz az emésztésnek, nem mellesleg hozzájárul a kilók felszaladásához.

10

Ha emésztési betegség tünetei jelentkeznek, enyhébb esetben lehet próbálkozni vény nélkül kapható patikaszerekkel, ám ezek nem mindig segítenek.

Nehéz vizsgálat nélkül kitalálni, mi is áll pontosan a tünetek hátterében. Komolyabb esetekben pedig szinte biztosan csak pénzkidobás a találomra kiválasztott gyógyszerek alkalmazása.

3

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

Ha az ünnepek alatt szeretnénk magunkat és családunkat megkímélni az emésztőszervi problémáktól, mindenképp javasolt valamilyen probiotikum rendszeres szedése.

Ez már csak azért is fontos a téli időszakban, mert segít helyrebillenteni a felborult egyensúlyt, erősíti az immunrendszert.

7

 

Klinikai tapasztalatok alapján elmondható, hogy karácsony és szilveszter környékén megduplázódik a betegek száma. Emésztőrendszeri panaszok, epehólyag- és hasnyálmirigy-gyulladás miatt fordulnak orvoshoz a betegek.

Sokan vannak, akik súlygyarapodásra panaszkodnak, másoknak megugrik a koleszterin- vagy vércukorszintjük. Ebben nyilvánvalóan szerepe van a kampányszerű, mértéktelen habzsolásnak.

depresszio_karacsony

Nem szabad viszont átesni a ló másik oldalára sem, érdemes túlzásoktól mentes, kiegyensúlyozott életmódot kialakítani magunknak, amibe beletartozik az egészséges – a hétköznapokban is kiegyensúlyozott – táplálkozás.

Az extrém táplálkozási szokások – túlzásba vitt önmegtartóztatás, mint például az ellenőrzés nélkül végzett léböjt-kúrák – nem válnak a javunkra.

Bele kell törődni, hogy az ember mindenevő, ezt mutatja emésztőrendszerünk, a fogazatunk, ennek megfelelően kell kialakítanunk az étrendünket.

11

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

Egyaránt szükségünk van állati és növényi fehérjékre, vitaminokra és ásványi anyagokra, vagyis az évszaknak megfelelő, megbízható forrásból beszerzett zöldségekre, gyümölcsökre, nem zsíros húsokra.

Ugyanakkor szükség van a máj- és agyműködéshez szénhidrátokra is, amik ilyen szempontból nélkülözhetetlenek. Mindezek mellett figyelni kell arra, hogy a betegeknek – daganatos vagy cukorbetegeknek – különösen ügyelniük kell a helyes táplálkozásra.

Ha év közben kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és az ünnepek alatt is szem előtt tartjuk a mértékletességet, akkor elkerülhetjük a „túlzabálás” kellemetlen következményeit.

Az émelygés, hasi görcsök, hasmenés és hányás – mind gyerekeknél, mind felnőtteknél – lehet a túlzásba vitt evés legelső következménye.

images

Hasmenés esetén hagyni kell, hogy kiürüljön az emésztőrendszer.

Hányás esetén – és csakis ilyenkor – jót tehet a jéghideg, kanalanként adagolt kóla, ami lecsillapítja a háborgást.

Erős fájdalom jelentkezésekor azonban mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Fontos, hogy pótoljuk a vízveszteséget ilyenkor, ehhez legalább 3 liter folyadékra van szükség (nem csak vízre!).

index

Mint étrend, javasolt a tea, pirítós és keksz, reszelt alma, sárgarépa, később esetleg banán.

A lábadozás alatt pedig ajánlatos a bélflóra egyensúlyának visszaállítása valamilyen probiotikummal. A napi ötszöri – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora –, kis mennyiségű étkezésbe bőven belefér a kényeztetés is.

Az egész szervezetet megterhelő folyamatos evés csak bajt okozhat.