A karácsonyi készülődés igenis stresszes!

Az Ebay Londonban végzett felmérése szerint, vásárlás közben 33 százalékkal emelkedik a vérnyomás, és a vásárlók 88 százalékánál szívritmus zavar lép fel. A rosszul szervezett karácsony előtti bevásárlás meg is betegíthet. Ez ellen gyűjtöttünk össze néhány tippet! Kezdjük a végén:

bevas5

5. Nemet mondani a vásárlásra

Egyik évben, karácsony előtt ültünk a dugóban a barátnémmal. Nem ment a sor se előre, se hátra. Láttuk a szemben lévő autósok mérges vagy unatkozó arcát, mire azt mondja a barátném: Mi lenne, ha mindenki otthon maradna, és rajzolna valamit a másiknak.

Sokszor eszembe jut ez a történet. Mi lenne, ha karácsonykor csak szeretteink és saját magunk jó közérzetére figyelnénk. Az ajándék pedig az lenne, hogy csendes félhomályban, halkan szól a zene, néhány gyertya világít, kellemes illat és szeretet vesz körül bennünket.

Young with shopping bags and christmas tree

4. Több rövidebb vásárlás

Oszd be az időd! Mielőtt kialakulna a szorongató, torokszorító, gyomorfájdító érzés, már vége is van a helyzetnek. Nem kerekedik rajtad felül a “még ezt is meg kell vennem”, és a “nem tartok sehol” és a “nemtudomkinek még nem találtam semmit” – érzése.

bevas3

3. Internetes vásárlás

Kényelmesen nézelődhetsz, jegyzeteket készíthetsz, tervezhetsz és áttervezhetsz. Ha eszedbe jut valami csekkolhatod az internetes áruházban. Amikor egyben látod az egészet, megnyomod a rendelés gombot.

Ha az adventi bevásárlóközpont, belváros vagy az adventi vásár hangulatára vágysz még mindig vásárolhatsz előre nem tervezett darabokat. Csak nyugodtan!

bevas4

2. Bevásárlólista

A világ kezdete óta tudjuk, hogy bevásárlólistával kell vásárolni. Korrekt mérések bizonyítják, hogy bevásárlólistával okosabban vásárolunk. És mégsem tesszük… Vagy csak részben. Karácsonykor elég szerteágazó hadművelet és pénzügyi manőver jól vásárolni.

Bármennyire is állítjuk, hogy jó impulzusvásárlók vagyunk, ilyenkor érdemes megfontolni a tervezést és lista készítését.

bevas1

1. Napirendbe illesztett vásárlások

Ez a lehetőség az 4-es és 2-es pontot ötvözi. Az összeállított karácsonyi listát illeszted a tej, kenyér, tojás sorozatba. A “sétaútvonaladat” is tudod optimalizálni, összekötni kellemest a hasznossal. Pipálni a napi teendőket az extra feladatokkal együtt.

Ha ezeket egy időpontra szeretnéd összpontosítani, és egy napon intézni mindenképpen lepd meg magad közben egy forró csokival. Kicsit le tudsz ülni, kiengedni, nézelődni és belenézni a NoiZona.hu legújabb cikkeibe.