Szellőztetési kisokos

A téli szellőztetés szabályok megismerésével a lakásod levegője tiszta, egészséges lesz, és a fűtésszámlád sem ér a csillagokig. Nem kell tartanod a szigetelt nyílászárók, falak ellenére sem a penészedéstől, dohosodástól.

Tévhit, hogy folyamatosan legyen nyitva egy ablak, az megelőzi a penészedést. Ismerd meg részletesen, mit kell tenned ahhoz, hogy takarékoskodj a fűtéssel, de optimalizáld a lakás levegőjének minőségét.

sz4

1  Ha teheted, akkor szellőztess, amikor kisebb a kinti páratartalom. Azaz nem kora reggel és késő este. Persze, ha így indulsz munkába és érsz haza este, akkor nincs túl sok választási lehetőséged.

<<<Letölthető önéletrajz minták!>>>

2. Kereszthuzatot csinálj. Már ha megfelelnek ennek a lakás adottságai. Így aránylag rövid idő alatt érsz el teljes légcserét. Rövidebb idő alatt, hatékonyabban jutsz frissítő levegőhöz.

3. Rövidebb ideig, azaz 5-20 percet szellőztess. Így a levegő cserélődik, de nem hűlnek át a bútorok és a falak.

4. Ne teregess a lakásban! Tudom, könnyű mondani, de ha van más megoldás, akkor inkább válaszd azt. Gondold végig, van-e más lehetőség, ahogy megoldhatnád ezt a kérdést.

sz2

5. Párásodást okozó tevékenységet közben (főzöl, zuhanyozol, fürdesz), csukd be az ajtót. Amikor végeztél töröld le a páralecsapódást, és szellőztess.

$$$ Jól fizető munkák diplomásoknak! $$$

6. Nagy hidegben, szárazabb a kinti levegő. Érdemes ezeket a nem párás, és kis páratartalmú időszakokat megcélozni a szellőztetéskor.

7. Egy nap 3-5 alkalommal szellőztethetsz. Így folyamatosan biztosítod a lakás friss levegőjét. Ha frissebb a levegő, te sem érzed bágyadtnak magad.

8. Amikor van rá lehetőséged, kapcsold le a fűtést szellőztetések előtt, és a már kihűlt szobákra nyisd ki az ablakot.

sz3

9. Ha főzöl, tegyél fedőt az edényre. A főzés igen nagy és hosszú ideig tartó páraképződést okoz.

10. A párásabb helyekre érdemes páragyűjtő készségeket vásárolni. Ezek lehetnek mechanikus és elektromos készülékek. A dobozukon a gyártó feltünteti, hogy hány köbméter levegő párátlanítására képesek.

Választhatsz természetesen ventilátorokat és más beépíthető vagy akár programozható, érzékelővel ellátott szellőztetőket is.

<<<Angol nyelvi tesztekhez katt ide!>>>

Gondolj az egészségedre! A jó minőségű levegő legalább olyan fontos, mint a friss víz!