A sütőtök bár ízletes sütve, és gazdag fűszerezéssel csodákat tehetünk az ízével, de mégsem az igazi levesnek. Van azonban egy tök változat, ami ízében minden töklevesek királynője.

Természetesen ezt is nehéz lesz felszeletelni. A tökök már csak ilyenek. Végy egy jó éles kést, némi biztonsági felszerelést és – most jön a lényeg – legalább egy hokkaido tököt.

Pumpkin isolated on white

Ennyi az alaprecept. Innen aztán ki-ki saját ízlésére formálhatja. Lehet egy-két szem burgonyával és répával gazdagítani. Lehet hozzá több krumplit adni, de figyelem: ki fog érződni, hogy ez már valami más.

Mivel ez a tök féle valamivel drágább a hagyományos sütőtöknél, meg lehet próbálni a két íz kombinációját. Ez is el fog térni az eredetitől, ezért kicsit intenzívebb fűszerezést igényel. Például egy kevés szerecsendiót.

Bármelyik variációt választjuk – vagy találunk ki újat -, ha van otthon tökolaj és hámozott tökmag, érdemes tálaláskor egy kevés olajjal díszíteni és rászórni a pirított magvakat. Egy romantikus, könnyű vacsora meleg fogása vagy egy ízekre kíváncsi gyermek ebédje is lehet.

Érdemes megemlíteni, hogy nem véletlen, ha a cipó-forma a francia hagymalevest juttatja eszünkbe, és elgondolkodunk a további felhasználási lehetőségeken. Bizony, nagyszerűen lehet tölteni, sütni és a végén még a tányérunkat is megenni.

tok_hokkaido_1