tulipanlaz-poszterMagyar cím (Korhatár): Tulipánláz (12E)
Eredeti cím: Tulip Fever
Műfaj: Dráma, Romantikus
Játékidő / Technikai információ: 107 perc / 2.35 : 1
Mozipremier (USA): 2017. február 24.
Mozipremier (Magyar): 2017. február 23.
DVD / Blu-Ray megjelenés:
Rendező: Justin Chadwick
Forgatókönyvíró: Deborah Moggach (regény), Tom Stoppard,
Filmstúdió: Worldview Entertainment, Ruby Films
Magyar forgalmazó: Forum

Az Oscar-díjas Alicia Vikander és a kétszeres Oscar-nyertes Christoph Waltz főszereplésével készülhetett film Deborah Moggach bestselleréből, a Tulipánlázból. A célállomás az 1630-as évek és Amszterdam.

Történet

Sophia (Alicia Vikander) egy gyönyörű és fiatal lány, aki belekényszerül egy házasságba. Egy idősödő kereskedőhöz (Christoph Waltz) megy feleségül, csak hogy a családját mentse. A kereskedő pedig felkér egy fiatal és meglehetősen tehetséges festőt (Dane DeHaan), hogy fesse meg feleségével közös portréját. A házban azonban csak hamar elszabadulnak az indulatok.

Szereplők

Alicia Vikander, Cara Delevingne, Christoph Waltz, Dane DeHaan, Holliday Grainger, Jack O’Connell, Kevin McKidd,  Zach Galifianakis, Tom Hollander, Judi Dench, Matthew Morrison, David Harewood, Douglas Hodge, Joanna Scanlan, Miltos Yerolemou,

Képek

tulipanlaz-jelenetfoto-04 tulipanlaz-jelenetfoto-05-150x150 tulipanlaz-jelenetfoto-03-150x150 tulipanlaz-jelenetfoto-02-150x150 tulipanlaz-jelenetfoto-01

Érdekességek

A film érdekessége lehet, hogy meglehetősen régóta pihen már a dobozban. Alicia Vikander még tulajdonképpen a közelében sem volt az Oscar-díjnak, amikor a Tulipánláz főszerepét megkapta. 2014-ben fejeződtek be a forgatások, a bemutató mégis csak 2017-ben esedékes. Történt mindez annak ellenére, hogy a stúdió tesztvetítésén egészen pozitív kritikákat kapott a végeredmény. Igaz szó volt róla, hogy 2016 nyarán az amerikai mozikban műsorra tűzik a filmet, végül mégis 2017 februárja mellett döntöttek.

A film elkészülte mondjuk egyébként sem volt valami egyszerű. 2004-ben indultak eredetileg a forgatások, ám akkor a brit kormány adóváltozásai nagyban megnövelték volna a büdzsét, így 40-50 nap munkát követően leállították a projektet. A forgatások ezt követően 2014-ben is Angliában zajlottak, annak ellenére, hogy a történet szerint Hollandiában járunk. 2004-ben úgy tűnt, hogy John Madden lehet a rendező, akitől korábban a Szerelmes Shakespeare-t láthatta a közönség. Ekkor a női főszerepben Keira Knightley feszített, a férfi főszerepet pedig Jude Law-ra osztották. Később aztán Peter Chelsom (Szerelem a végzeten) igyekezett új életet lehelni a munkálatokba. Igaz nem járt sikerrel.

2011-ben már Tom Hooper ült a rendezői székben. Úgy tűnt, hogy A király beszéde után ez lehet a következő filmje. Hooper viszont mégis úgy döntött, hogy inkább A nyomorultakat készíti el. 2013 nyarán jelentették be, hogy újra sínen a projekt. Ekkor Justin Chadwick került a direktori posztra, akitől előtte A másik Boleyn lányt láthattuk.

Angol nyelvű ( magyar feliratos) film előzetes