1.  Gondold végig hol tartod a dugi- és titkos pénzeidet. 2. Kaptál-e kis borítékban, szütyőben, könyvbe hajtogatva stb. készpénzt, amit eltettél nehéz időkre. 3. Keresd elő, és ellenőrizd, hogy milyen címletek vannak benne. 4. Ha a készpénzed között van húszezer forintos bankjegy, nézd meg a dátumát. Elmondjuk miért!

Ismered azt a történetet, amikor a hálás, felgyógyult beteg az asszisztensnőnek egy értékes ajándékot nyújtott át, az orvosnak pedig egy hatalmas csomag svájci bonbonos csomagot? A rendelés végén a doki a csokit átadta az asszisztensének azzal, hogy: Katika, maga ennek biztos jobban örül. Aztán este, tévénézés közben, ahogy Kati boldogan lefejtette a csoki csomagolását, kihullottak a papír alól a kreatívan elrejtett húszezer forintos bankjegyek.

huszezres2

A jelenleg forgalomban lévő húszezer forintos bankjegyek mindössze 75 százaléka 2015 decemberében kiadott, új bankó. Ez azt jelenti, hogy 25 százalékukat két hónap múlva már nem fogadják el fizetéskor.

A Magyar Nemzeti Bank rendelete szerint 2016. december 31-gyel bevonják a régi, 2015. előtt kibocsátott húszezer forintos bankjegyeket. Ez gyakorlatilag azt jelenti,hogy ez után készpénzes vásárlásra már nem tudod felhasználni, mert nem fogadják el a boltokban, üzletekben. Törvényes fizetőeszközként 2017. január 1-jétől kizárólag a 2015 decemberétől kibocsátott, modern, megújított húszezer forintos bankjegyek maradhatnak forgalomban. Így néz ki az új húszezer forintos bankjegy:

huszezres5

Mi történik a régi bankjegyekkel?

A postákon és a bankoknál 2019. december 31-ig díjmentesen becserélik. Mi  történik, ha mégis rálelsz öt év múlva egy eldugott zsákocskára, bevarrt párna cihára vagy lezárt faládára csurig húszezres bankjeggyel? Ne ess kétségbe, ne dobd tűzre és ne aggódj egy cseppet sem. (Kivéve, ha hamisak, de akkor úgyis mindegy.) A Magyar Nemzeti Bank fiókjaiban, a bevonástól számított húsz évig, díjmentesen beváltják a kupac(ka) húszezrest. Mit jelent ez gyakorlatilag? Azt, hogy 2036 decemberének végéig lecserélik a forgalomban lévő húszezres papírpénzekre.

Fontos információ! Gondold át:

huszezres1

időnként használt ruhadarabokban, táskákban eldugott, félretett pénzek, vagy akár elveszettnek, egy duhaj éjszakán elköltöttnek, ellopottnak hitt húszezer forintosok újrakeresésének nagyszerű időpontja  ez. Kirándulásokon, síeléskor, nyaraláson használt ridikülök, strandszatyrok, belső zsebek, ajándékba kapott könyvek, albumok, bontatlanul eltett desszertek se kerüljék el a figyelmedet! Szólj a barátaidnak is, vagy oszd meg ezt a cikket, hogy ők is tudjanak róla!

huszezres4