Figyelem! Október 30-án, vasárnap hajnalban óraátállítás. Ha az órád magától vált, akkor sem rossz tudni, hogy nyersz egy órát az éjszakából: 3 órakor még csak 2 lesz! A legfontosabb infót már tudod.

ora_3

Kezdjük a végén: előnyös vagy hátrányos?

Ha szereted azokat az időpontokat amelyek felosztják az évet, mint a karácsony, húsvét, születésnap, rendszeres családi és/vagy baráti találkozók, akkor nagyobb eséllyel kedveled ezt a váltást is, és annak tudod tekinteni, mint váltást a nyárból a télbe.

ora_6

Ha kevésbé viseled jól, akkor nagyobb eséllyel van kifogásod ellene, vagy jóval inkább megvisel.

Ha jobban együtt élsz a természettel, fontos számodra, hogy a Föld ritmusát kövesd, akkor tetszeni fog, és kisebb kényelmetlenségei ellenére is, inkább az előnyeit fogod érezni.  Az igazodás ötlete nem új, már a régi rómaiak is eltérő hosszúságú időskálát alkalmaztak, ami a nappalok hosszához igazodott.

ora_5

Alapvetően energiamegtakarítást célzott a rendszer bevezetése. A nyári időszámítás ötletét 1784-ben vetette fel Benjmin Franklin. Ő még a gyertyákkal való takarékoskodásról beszélt, mikor a világítási költségek csökkentéséről beszélt. Az Europai Unio 1996-ban vezette be, természetesen egységesen. Bizonyára az országonkénti eltérést is meg lehetne szokni, de ez így jobban használhatónak tűnt. Az USA kis változásokat léptettek érvénybe. 2007-ben az őszi szakaszt meghosszabbították egy hónappal. A cél a további energiamegtakarítás volt, és kapcsolatot találtak a bűnözés csökkenése között is.

ora_7

Aztán persze történtek furcsa kalandok, amelyek az időátállítás időpontjában és azt követően történt és az időátállítás számlájára próbáltak írni. Ki tudja, valóban van-e kapcsolat közöttük?