Horvátországban jelenleg nyolc nemzeti park található, összterületük a horvát államterület mintegy 5%-át teszi ki. A nemzeti parkok közül egy szigeten (Mljet), kettő pedig szigetcsoporton terül el (Kornati és Brioni). Két nemzeti parkot alakítottak ki a Karszton (horvátul: Krš), a Plitvicei-tavak és a Krka-vízesések megóvására. További két nemzeti parkot találhatunk a Velebit-hegységben, ezekben a lenyűgöző karsztos tájak mellett gazdag és különleges növény- és állatvilágot találunk. A nemzeti parkok többsége autópályán vagy komppal könnyen megközelíthető, érdemes hát nyaralás közben rászánni egy-két napot, és ellátogatni a legközelebbibe.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 1949-ben alapították, Horvátország legnagyobb nemzeti parkja, a területe 29.500 hektár. Sokak szerint Európa egyik legszebb természeti látványossága a kékeszöld színben pompázó tórendszer, amelyet lenyűgöző vízesések tarkítanak. A park egy völgyben terül el, így a látványt erdős hegyek koronázzák. 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható.

Paklenica Nemzeti Park

Horvátország második legnagyobb nemzeti parkját 1949-ben alapították, a területe 9600 hektár. A Paklenica a hatalmas Velebit-hegység tengeri oldalán helyezkedik el, kb. 30 km-re Zarától. Különlegességét sokszínű növény- és állatvilág jelenti, a sűrű erdőségekben a barnamedvék mellett többek között hiúzok, vadmacskák, sasok és keselyűk élik háborítatlan életüket.

Risnjak Nemzeti Park 

A Risnjak Nemzeti Parkot 1959-ban alapították, és a kisebb parkok közé tartozik a maga 3198 hektáros területével. A legmagasabb csúcsa az 1528 méteres Veliki Risnjak, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a csodaszép Kvarner-öbölre. Az erdőségekben védett fajok sokasága található meg, élnek itt barnamedvék, farkasok, hiúzok és sasok is.

Mljet Nemzeti Park

A Dalmáciában található Mljet az Adria nyolcadik legnagyobb szigete, amelynek északnyugati harmadát (5375 hektár) nemzeti parkká nyilvánították 1960-ban, ez a Mljet Nemzeti Park. A maradék kétharmad rész is szinte teljesen érintetlen maradt, a turisták által igen kevéssé látogatott. Mljet a dús, vad és eleven természet szigete, ahol a dimbes-dombos tájat csak néhány eldugott kis falu pettyezi.

"St. Marija  monastery on litle island in national park Mljet, Croatia"

“St. Marija monastery on litle island in national park Mljet, Croatia”

Kornati Nemzeti Park   

Kornati Nemzeti Parkot 1980-ban alapították, és a legnagyobbak közé tartozik Horvátországban, hiszen a területe 22.000 hektár. Nem csak az egyik legnagyobb, de egyúttal a legszebbek és legnépszerűbbek közé tartozik a több szigetet magában foglaló nemzeti park. Nevét a legnagyobb szigetéről kapta, amit Kornatnak hívnak.

kornati

Krka Nemzeti Park  

A 1985-ben alapított Krka Nemzeti Park területe 10.900 hektár, és Šibenik mellett található. Egészen pontosan a Krka folyó mentén terül el, a Skradintól Kninig tartó szakaszát foglalja magában. Ha ott járunk, mindenképp érdemes megtekinteni a Krka vízesést. A sziklás, vízesésekkel tarkított erdőségekben számos különleges állat- és növényfaj is él.

krka

Észak-Velebit hegyvonulat Nemzeti Park

Az Észak-Velebit hegyvonulat Nemzeti Parkot 1999-ben alapították, mérete közepes, hiszen 10.900 hektáron terül el. A magas Velebit hegység minden csodáját megtekinthetjük, ha idelátogatunk. Szebbnél-szebb kilátóhelyek, csipkézett, magas sziklák és számos izgalmas barlang vár felfedezésre.

Brioni Nemzeti Park

A Brioni Nemzeti Park 1983 óta várja a látogatókat 3390 hektáros területén. A park egy 14 szigetet magában foglaló szigetcsoportból áll, és Pula tengerparti városától néhány kilométerre terül el. A látogatókat egy szafari park, dinoszaurusz lábnyomok, egy római kikötő romjai és a csodálatos természet várja. Nagyon fontos információ, hogy csak a Brijuni Nemzeti Park igazgatósága által szervezett túrák keretében lehet bemenni a szigetre.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az útiköltség, autópályadíjjal és kompdíjjal együtt, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor